Світ
18 березня 2015
Тепер Європа зможе відмовитися від російського газу
Туреччина та Азербайджан запустили будівництво нового газопроводу ТАNАP
news-image

Туреччина та Азербайджан у вівторок, 17 березня, розпочали спорудження газопроводу вартістю 10 мільярдів доларів. Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на Deutsche Welle.

Урочиста церемонія початку будівництва відбулася в місті Карс на північному сході Туреччини, в ній взяли участь президенти Туреччини, Азербайджану та Грузії.

У повідомленні зазначається, що "Трансанатолійський газопровід" (TANAP) призначений для постачання азербайджанського газу до Європи, що допоможе зменшити залежність від російського палива. Частка Туреччини в проекті – 30%, ще 58% - належать азербайджанській державній компанії SOCAR, а 12% - транснаціональній BP. Газопровід повинен вийти на річну пропускну здатність у 16 мільярдів кубометрів газу до середини 2018 року. Він простягнеться від кордону Туреччини з Грузією до Греції.

Як раніше зазначалось у ЗМІ, незважаючи на відмову "Газпрому" від проекту "Південний потік" вартістю 40 мільярдів доларів, Росія пропонує прокласти новий газопровід в обхід України з назвою "Турецький потік".

З цього приводу ЄС висловлює стурбованість російськими планами, адже будь-яке рішення про будівництво трубопроводу для транспортування російського газу через територію Туреччини повинно бути узгоджене з Європейським Союзом і не повинно порушувати вже чинні правові зобов'язання. Про це заявив заступник голови Єврокомісії з питань енергетичного союзу.

Читайте також:Більше 80% імпортованого в Україну газу поставила Європа