Політика
18 березня 2015
СБУ зібрала три томи матеріалів про злочини проти людяності для Гаазького трибуналу
Матеріали деяких справ страшно читати
news-image

Служба безпеки України передала до Генеральної прокуратури три томи матеріалів про злочини проти людяності, які згодом будуть направлені в Гаазький трибунал.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Інтефакс-Україна".

"Вчора глава СБУ підписав супровідний лист на прокуратуру. Ми відправляємо три томи матеріалів щодо злочинів проти людяності і миру, в тому числі, скоєних російськими найманцями для того, щоб Генеральна прокуратура України підготувала матеріали для Гаазького трибуналу", - сказав начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

При цьому він додав, що можна говорити про спірність юрисдикції Гаазького трибуналу в даному питанні в даний час, але "ми повинні показувати світової громадськості ці злочини, повинні надавати їм матеріали".

Він також повідомив, що близько 600 осіб допитані в якості потерпілих в рамках розслідування великого кримінального провадження про жорстоке поводження з цивільним населенням і військовими на сході України з боку бойовиків.

"У нас є глобальне кримінальне провадження, яке давно зареєстровано. Стаття 438 Кримінального кодексу - це злочин проти миру, безпеки і людяності. 600 осіб, плюс-мінус, допитані як потерпілі. Матеріали цієї справи страшно читати", - сказав Вовк.

Читайте також:Україна подасть на Путіна до Гаазького трибуналу

За його словами, ці матеріали є тими документами, які "підслідні Гаазькому трибуналу".

Разом з тим Вовк уточнив, що є певні юридичні тонкощі щодо звернення до Гаазького трибуналу.