Шоу-біз та культура
20 березня 2015
До Криму повернули з України безцінні картини Айвазовського і Шишкіна
"Глава" республіки Крим Сергій Аксьонов зазначив, що картини вивозили за допомогою завербованих чиновників.
news-image

Цінні експонати Сімферопольського художнього музею вартістю в мільярди рублів були повернуті до Криму з Україною. Про це повідомила міністр культури республіки Аріна Новосельська, виступаючи перед депутатами "парламенту", передає Є | Єдність.інфо із посиланням на ТАСС.

"За кілька днів до доленосного референдуму (у березні 2014) ми дізналися, що частина колекції Сімферопольського художнього музею вартістю в мільярди рублів знаходиться на виставках в Мелітополі, Одесі та Києві, - сказала вона. - Тільки завдяки самовідданим діям друзів і кураторів кримської культури , нашим колегам і друзям в Україні вдалося немислимим чином, як у фільмах про розвідників, повернути всю колекцію до фондів музею ".


За словами Новосельській, в колекцію входять в тому числі "ікони, шедеври Айвазовського і Шишкіна".

"Сьогодні вона перебуває в Сімферопольському художньому музеї в повному обсязі", - додала міністр

"Глава" республіки Крим Сергій Аксьонов зазначив, що картини вивозили за допомогою завербованих чиновників.

"Ви зрозумійте, там було безвладдя (на Україні). Україна навіть зараз така країна, де за гроші всі проблеми - за один день і за одну годину. Головне - зробити їх чиновникам пропозицію, від якої їм неможливо буде відмовитися. На той момент ми робили це без коштів. Оперативним шляхом добули інформацію, завербували людей ", - розповів він.

Аксьонов уточнив, що операція з вивезення цінностей з України в Крим проводилась після березневого референдуму 2014 року.

Читайте також: Розпочався суд за скіфське золото

Нагадаємо, інші три кримських музея вже півроку через суд намагаються повернути колекцію золота скіфів. На початку лютого 2014 колекція з більш ніж двох тисяч унікальних експонатів була вивезена на виставку в Амстердам. Повернутися золото мало до 1 червня 2014 року. Однак у зв'язку з приєднанням півострова до Російської Федерації Нідерланди припинили процедуру передачі цінностей до вирішення юридичних суперечок між Росією та Україною. У Криму неодноразово заявляли, що мають повне право на повернення експонатів, оскільки всі предмети були знайдені на території півострова і зберігалися в музеях республіки.