Світ
20 березня 2015
Венеціанська комісія: українську Конституцію треба міняти
Експерти Європейської комісії проаналізували Закон про судоустрій і статус суддів
news-image

Експерти Європейської комісії за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія), на прохання української влади, проаналізували Закон про судоустрій і статус суддів, а також поправки до Закону про Вищу раду юстиції. Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на Die Welt.

У Раді Європи (РЄ) вважають, що проблема незалежного судоустрою України криється не в самому Законі про судоустрій, а у певних положеннях конституції.

"Для того, щоб успішно провести судову реформу в Україні, необхідно внести поправки до Конституції", - наголошується в опублікованих у п'ятницю, 20 березня, висновках європейських юристів.

Загалом тексти законів Венеціанська комісія оцінила як "послідовні і добре скомпоновані". Експерти звернули увагу на те, що за багатьма пунктами вони відповідають попереднім рекомендаціям Венеціанської комісії.

Венеціанська комісія вже не раз рекомендувала українській владі внести поправки до Конституції. На думку експертів, конституційні поправки повинні бути зроблені для того, щоб виключити роль політичних органів у призначенні та звільненні суддів і зменшити їх вплив на створення судів та на формування Вищої ради юстиції, "більшість якої повинна складатися із суддів, обраних їхніми колегами". Завдяки поправкам має бути усунута роль Верховної Ради у знятті імунітету із суддів.

Хороший закон є, безперечно, важливим першим кроком, "але політична воля і ефективна імплементація – необхідні", інакше реформи залишаться лише деклараціями, застерігають юристи Ради Європи.

Читайте також:Євросоюз повинен надати Україні чітку перспективу членства - Фюле