Світ
20 березня 2015
Бойовики "Ісламської держави" підірвали християнський монастир IV століття в Іраку
Ісламісти спершу розграбували монастир
news-image

Бойовики терористичного угрупування "Ісламська держава" знищили древній монастир мучеників Бехнама і Сари в Іраку.

Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на LB.ua.

Ісламісти спершу розграбували монастир, розташований поблизу міста Ель-Хамданія на півночі Іраку, а потім заклали в стінах храмового комплексу вибухові пристрої і зруйнували його.

Монастир перебував під контролем бойовиків з липня 2014 року, а ченці, що служили при монастирі, змушені були тікати в сусідні християнські села.

Згідно з легендою, святі мученики Бехнам (Mar Behnam) і Сара (Marth Sarah) жили в IV столітті і були дітьми царя Синаххериба II, правителя Німруда. Вони розгнівали свого батька, прийнявши християнство, а потім відмовилися відректися від нього. Бехнам і Сара намагалися втекти, але Синаххериб відправив за ними погоню, яка вбила брата і сестру, а також їх супутників. Згодом цар розкаявся, сам прийняв християнство і в пам'ять про своїх дітей побудував монастир.

Читайте також:Бойовики "Ісламської держави" зруйнували стародавнє асирійське місто Німруд в Іраці

Основні споруди монастиря ставилися до XII століття, на території некрополя знаходяться поховання деяких православних сирійських патріархів. Спочатку монастир належав несторіанам, в XIV столітті перейшов до Сирійської православної церкви, а в XVIII - до Сирійської католицької церкви. У 1986 році монастир був відреставрований і став центром паломництва.

Нагадаємо, в березні "Ісламська держава" знищила стародавні міста Хатріа і Німруд. Раніше цього року ісламісти опублікували відеозапис знищення експонатів у музеї Мосула, де зберігалися статуї з давньої Ніневії, а також знищили центральну бібліотеку Мосула.