Світ
21 березня 2015
Досвід Тетчер використають для протидії Росії
Великобританія вирішила повернутися до методик холодної війни
news-image

Прем'єр-міністр країни Девід Кемерон відроджує програму допомоги країнам Східної Європи, щоб ті могли позбутися «російського панування», повідомляє Єдність.інфо з посиланням на видання Bloomberg.

Як зазначає видання Bloomberg, цю програму застосовувала Маргарет Тетчер в часи холодної війни.

На даний момент «Фонд ефективної влади» вже існує і використовується для створення інститутів влади на Україні. Зараз його обсяг становить 5 мільйонів фунтів стерлінгів, проте Британія планує збільшити його до 15 мільйонів, щоб надавати допомогу таким країнам, як Молдова, Грузія, Сербія і іншим. Про це виданню повідомив британський чиновник, що побажав залишитися невідомим.
 
Bloomberg відзначає, що за основу проекту був узятий «Фонд ноу-хау», заснований урядом Маргарет Тетчер у 1989 році. Він використовувався для підтримки країн, що входили в сферу впливу СРСР, щоб ті могли розвивати свої інститути влади та економіку.
 
Чиновник зазначив, що криза на Україні став можливий в тому числі через слабкість інститутів цієї країни, корупції та протидії з боку Росії спробам розвивати ринкову економіку. Мета фонду - запобігти повторенню такого сценарію.
 
Джерело також відзначило, що Кемерон мав повідомити про «Фонд ефективної влади» в ході вечері після засідання Європейської ради, що відбувся в Брюсселі в четвер. Британський прем'єр також наполягатиме на продовженні санкцій проти Росії аж до виконання всіх мінських домовленостей.