Світ
23 березня 2015
Діти диктаторів, які розплатилися за гріхи батьків. Світовий досвід - ТОП 5
Випадковість? ТОП-5 світових історій, коли діти диктаторів розплачувалися за гріхи батьків
news-image

Інформацію про загибель Віктора Вікторовича підтвердив колишній партійний соратник його батька по партії - Нестор Шуфрич, а потім і інші джерела. Втім, є й більш хвацько закручені версії цього сюжету: на думку політолога Тараса Загороднього, в історії загибелі Віктора Януковича - молодшого багато неясного.

«Більше схоже на прикриття остаточного зникнення перед пластикою і зміною імені. Навіщо його шукати, якщо в базі Інтерполу значиться як мертвий? Другий варіант - змушують папу активніше ділитися непосильно нажитим. "Ти наступний". Третій варіант - випадковість. Випадковість на таких рівнях малоймовірна. Навряд чи в машині з ним не було охоронця, який повинен був рятувати його при будь-яких розкладах », - написав політолог на своїй сторінці в Facebook.

Як би там не було, звістка про загибель Віктора-молодшого викликала резонанс в українському суспільстві, багато хто навіть зловтішалися, мовляв, розплатився син за батюшку, Бог все бачить.

У зв'язку з цим пропонуємо згадати історії нащадків одіозних правителів різних країн.

На п'ятому місці - діти поваленого єгипетського правителя Хосні Мубарака. Сини екс-диктатора Гамаль і Аля провели чотири роки у в'язниці, звідки вийшли у січні 2015. У роки президентства батька стали багатими підприємцями, тепер вони проходять у справі про корупцію. Після з'ясування всіх обставин діти Мубарака можуть повернутися у в'язницю.

На четвертому місці нашого рейтингу - син "великого керманича" Мао Цзедуна. Якщо вірити в теорію, що нащадки розплачуються за гріхи своїх батьків, то сини Мао Цзедуна (їх було троє) сповна спокутували криваві діяння свого батька.

На людях Мао з'являвся тільки зі старшим Мао Аньіном. Однак у віці 28 років він загинув на корейській війні, і Китай залишився без спадкоємця. Молодший син помер в дитинстві від дизентерії. А про середнього Мао Аньцин намагалися не згадувати. Пережиті негаразди не пройшли безслідно для психіки середнього сина Мао - в 27 років його ізолювали від суспільства, поставивши йому діагноз «шизофренія», і з тих пір основну частину життя він проводив у психіатричних клініках, в одній з яких і помер у 84 роки.

На третьому місці - нащадки лівійського диктатора Муаммара Каддафі, у якого було шестеро синів і дочка. Найгірша слава була у Ганнібала - чоловік був відомий своїм жорстоким поводженням з людьми, в 2008 р його навіть заарештували в Парижі - за побиття прислуги в готелі. Коли їх батько був при владі, діти Каддафі користувалися необмеженими фінансовими та владними можливостями батька. Але після повалення диктатора сім'ю спіткала сумна доля. По-перше, конфіскували всі палаци та інше майно сім'ї. По-друге, двоє синів - Саїф аль-Араб і Хаміс Каддафі - загинули під час обстрілів. А Ганнібал разом зі своєю матір'ю Сафією, сестрою Айшею і зведеним братом Мухаммедом знайшли притулок в Алжирі. Ще один син Каддафі Сааді зник у Нігері, а Саїфа аль-Іслама заарештували в Лівії.

«Срібло» нашого рейтингу заслужено отримують сини Саддама Хуссейна, свого часу тримали в страху весь Багдад. Особливо славився серед людей старший - Удей. Він займав відразу кілька важливих посад, був власником ЗМІ. Але популярність Удей отримав зовсім не на кар'єрному поприщі, а як садист і ґвалтівник. Особливо мажори не церемонилися з жінками, але «відкопилюють» і на чоловіках - разом з братом Кусі, як керівник Олімпійського комітету, придумав спеціальний метод «роботи» з переможеними футбольними командами, для чого в будівлі комітету була обладнана камера тортур. Обидва сини Хуссейна були вбиті при обстрілі американськими військами.

1 місце - син Ніколає Чаушеску - в його долі, зокрема, історії повалення, багато проводять паралелі з президентом Януковичем (зрозуміло, за тим винятком, що останньому вдалося втекти від народного гніву, тоді як румун і його дружина були розстріляні).

Син Чаушеску Ніколай-молодший був вельми одіозним персонажем. Офіційна преса Румунії іменувала його не інакше як «геній Карпат» і «творець епохи небаченого оновлення». У народі Микола отримав прізвисько «Дракуліто». Він був ґвалтівником - не міг стримати пристрасті при вигляді красивої жінки, положення сина диктатора дозволяло уникнути відповідальності за такі «вольності». Але після 1989 року справедливість таки наздогнала хтивого «Дракуліто»: він потрапив до в'язниці на 20 років, а після звільнення помер від цирозу печінки.