Резонанс
25 березня 2015
Фактор Коломойського
Причини та наслідки відставки губернатора Дніпропетровщини
news-image

Українці неоднозначно сприйняли відставку Ігоря Коломойського з посади губернатора. Адже завдяки своїй активній проукраїнській позиції, одіозний екс-глава Дніпропетровщини заслужив симпатії багатьох співвітчизників.

Наприкінці минулого тижня Україну сколихнуло несподіване протистояння між наближеними до Президента людьми та Губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським, що призвело до його послідуючої відставки. В той же час, самі українці ще не до кінця розібрались у цьому конфлікті, а надто в його причинах.

Імпульсивний Губернатор

В ніч на 25 березня Президент України підписав заяву про відставку Ігоря Коломойського з посади губернатора Дніпропетровської області. Таке рішення стало результатом п’ятиденного скандалу довкола «Укрнафти».

Нагадаємо, 20 березня  група невідомих людей намагалася увірватися до офісу найбільшого вітчизняного підприємства з переробки нафти «Укрнафти». Втім громадськість не так здивувала товкотнеча під офісом, як приїзд Ігоря Коломойського, та його послідуюча  перепалка із журналістами.

За словами екс-губернатора, злочинна група на чолі із співвласником паливно-промислової групи «Континіум» Ігорем Єремеєвим, намагалася «рейдернути» стратегічне для України підприємство. В той же час, нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко заявив через всій аккаунт в соцмережі, що губернатор Дніпропетровської області забарикадувався в будівлі «Укрнафти», а «в якості охоронців виставив батальйон територіальної оборони Дніпро-1». На що сам Коломойський виправдовуючись заявив, мовляв укріплення «Укрнафти» відбувається в межах закону, а усі охоронці об’єкту є представниками приватних охоронних структур.

Яблуко розбрату

Що ж, ситуація склалася й справді неоднозначна. Контрольний пакет акцій «Укрнафти», а саме 50% +1 акція – належить державі, в той час, як 43% підприємства у фірм, пов'язаних із групою «Приват» Ігоря Коломойського. В одному зі своїх інтерв’ю, екс-очільник Дніпропетровщини із притаманною йому простотою завив, що причина конфліктів у тому, що його бізнес заважає конкурентам диктувати ціни на ринку.

«Якщо ви подивитеся на ціни на автозаправних станціях, то ціна бензину на автозаправках груп «Укрнафта» та «Укртатнафта» завжди нижчі на 2-3 гривні. Так завжди було, і це не дає спокою тим, хто прагне змови на ринку. Ми тримаємо свою цінову політику, і вона носить соціальний характер», - підкреслив Коломойський.

Так чи інакше, але після конфлікту довкола «Укрнафти» Ігор Коломойський був помічений біля стін іншого нафтопереробного підприємства із співзвучною назвою «Укртранснафта». Цього разу на запитання Депутата від президентського Блоку Мустафи Наєма: «що Ви тут робите?», він із посмішкою відповів: «на тебе, такого гарного приїхав подивитися»… Згодом одіозний дніпропетровський бізнесмен заявив, що керівництво «Укртранснафти» небезпечно змінювати за військового часу, оскільки воно з 2009 року дозволяє уникнути нафтової блокади з боку Росії.

Хто на «Беню»?

В свою чергу сам Мустафа Наєм активно розвиває версії рейдерства з боку Губернатора Дніпропетровщини. У своєму інтерв’ю одному із телеканалів колишній журналіст назвав протистояння під Укрнафтою «війною за державність», в якій Губернатор Дніпропетровщини залишився на самоті.

«Пан Коломойський зробив усе, щоб всі партнери не змогли його підтримати. Те, що відбулося зараз – боротьба проти держави», – зазначив Мустафа Наєм.

Читайте також:Найєм: Коломойський кинув виклик усій державі

Подібні заяви народного обранця перекликаються зі словами набагато впливовішого представника партії Президента Валентина Наливайченка. Втім Голова СБУ пішов набагато далі, відкрито звинувативши людей Коломойського в підтримці злочинних сил. Зрештою, масло у вогонь підлили і слова Президента Порошенко, про те, що «в жодного губернатора не буде кишенькових військ», які були прямо адресовані Ігореві Коломойському.

В свою чергу ряд депутатів заявили, що скликають в Дніпропетровську народне віче на підтримку колишнього губернатора. Саме цю, не таку вже й, здавалось би визначну подію переважна більшість російських ЗМІ розтрубили, як початок державного перевороту в Україні. Деякі видання пішли у своїх «пророцтвах» ще далі, пророкуючи подальшу громадянську війну, бої між добровольчими батальйонами та Нацгвардією, та навіть похід «війська Коломойського» на Київ, на чолі із всюдисущим комбатом «Правого сектору» Дмитром Ярошем…

Читайте також:Добровольчий полк "Дніпро-1" склав зброю

Конфлікт на порожньому місці

Втім, якщо абстрагуватися від подібної маячні, стане зрозуміло, що конфлікт, насправді виглядає куди більш прозаїчно та тривіально. Боротьба за ринок нафтопродуктів як в Україні, так і в усьому світі по суті ніколи не припинялась. Проблема конкретно цієї ситуації в тому, що бізнесмени з оточення Президента, втягнули його та осіб високого рангу в це протистояння. Завдяки особистим якостям всіх задіяних осіб, цей конфлікт набув широкого резонансу і тепер шкодить іміджу всієї країни. В той же час, багато хто вбачає у цьому втручання зовнішніх сил.

Народний депутат Андрій Левус висловив на своїй сторінці в Фейсбуці припущення, що конфлікт між Петром Порошенко та Ігорем Коломойським було створено, що називається «на порожньому місці».

«Хтось дуже хоче розгортання масштабного конфлікту між Президентом і Коломойським. Починати боротьбу з олігархами слід з посадки Бойко, Бакуліна, руйнування схем «сім'ї» у бізнесі, наведенням порядку з Єремеєвим, Фірташем тощо. В іншому випадку це все нагадує банальний розпил власності, або спецзамовлення збоку Москви. Такий конфлікт, замаскований під «боротьбу з олігархами», зрештою може зруйнувати державу», – вважає нардеп.

Читайте також:Соцмережі бурхливо відреагували на відставку Коломойського

Інтернет-користувачі так само неоднозначно сприйняли відставку Ігоря Коломойського, ділячись щодо цього власними думками у соцмережах:

«Дуже змішані відчуття від відставки Коломойського. З одного боку добре, що останній олігарх втратив прямий вплив на державний апарат. Та не покидає відчуття, що обороноздатність країни від цього постраждає. Й сильно. Бо нажаль, в державі все тримається на конкретно взятому керівникові», – Богдан Бушкевич;

«Порошенко звільнив від обтяжень Коломойського. Молодець», – Michael McFaul;

«Вже найближчим часом ми побачимо чого варті як патріотизм Коломойського, так і лідерські якості Порошенка. Шкода, що так рано», – Євген Глібовицький;

«Держава довела, що вона – держава. В іншому випадку ми перетворилися б на спільноту феодальних князівств. Так що крокуємо вперед. І ніхто не казав, що буде легко», –  Sergey Fursa;

«Коломойський прийшов вчасно. І пішов вчасно. Чи правильно вчинив Порошенко? Правильно. Чи правильно вчинив Коломойський? Правильно» , –  Zoya Kazanzhy.

 

Євген Ігнатенко

 

Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.