Суспільство
30 березня 2015
Творців фільму «Крим. Шлях на батьківщину» надихнув документальний фільм німецьких нацистів (відео)
Авторів російського пропагандистського фільму "Крим. Шлях на батьківщину", що був знятий до річниці окупації півострова військами РФ, надихнув німецький фільм 1939 року, присвячений окупації Судетської області Чехословаччини.
news-image

Назва фільму "Німецькі Судети повертаються на Батьківщину" співзвучний з назвою російської картини, переда Є | Єдність.інфо із посиланням на Четвёртая власть.

У фільмі розповідається про те, як в результаті несправедливого Версальського миру німці Австро-Угорщини опинилися в складі Чехословаччини, і як восторжествувала справедливість в 1939 році. Багато чого з того, що звучить у агітаційному фільмі нацистів практично ідентично тому, що пишуть сьогодні російські ЗМІ і показують російські телеканали.

Десятихвилинний німецький фільм з російськими субтитрами в даний момент доступний в інтернеті

"У 1918 німці Австрії і німці Судет висловилися за приєднання до німецької Батьківщині. Але їх все одно розділили один з одним. Німецькій Австрії довелося стати самостійною державою. Німецькі Судети змусили увійти в багатонаціональну державу. Так нескінченне горе прийшло до наших судетських братів. 20 років правління чехів зробило з колись квітучої провінції злиденну територію. Закриті фабрики, кожен третій німець без роботи і прожитку. Нескінченні злидні терпіли наші судетские брати "- йдеться у німецькому фільмі.

Далі закадровий голос розповідає про мітинги, які проводили німці Судет на чолі з Конрадом Хенлайном, борючись за своє "право бути німцями", а також про те, що Прага довгий час провокувала Німеччину і намагалася розпалити в Європі війну.

"Влада Чехії за допомогою жорстокого насильства хочуть і далі поневолювати судетських населення. Гарматами і знаряддями орудує чеська вояччина. Десятки тисяч біженців, німецьких братів, переходять кордон і шукають захисту у Рейху".

Як відомо, в російському фільмі "Крим. Шлях на батьківщину" російський президент Володимир Путін також заявляв, що жителі півострова потерпають від гноблення українців.

"Ми не можемо кинути цю територію і людей, які там проживають напризволяще, під каток націоналістів" - сказав він в інтерв'ю.

Також Путін підкреслив, що окупував Крим тільки тому, що цього хотіли самі кримчани. У своїй картині росіяни, як і гітлерівці, стверджували, що уряд у Києві готує розправи над жителями Криму.

У двох пропагандистських кінострічках також використовувалися практично однакові прийоми і маніпуляції. Так, в російському фільмі показано інтерв'ю з кримчанином Анвером Куртаметовим, який стверджував, що вивозив російськомовних кримчан з Києва, бо з ними збиралися розправитися "українські фашисти", а в німецькому показано коротке інтерв'ю з Судетської німкенею, яка розповідає, як чехи вигнали її з її землі, погрожуючи розстріляти.

Читайте також:Фільм про Крим підтвердив брехливість політики Путіна - Держдеп

Також в німецькому фільмі розповідається про те, як лідер судетських німців Конрад Хенлайн організував німецькі загони "ополчення" і десятки тисяч німців "зголосилися захищати Батьківщину від безчинств чеської вояччини". Практично аналогічні твердження звучать і у фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину", створеному на гроші Кремля.

Точно такі ж твердження звучать щодо України від російських пропагандистів.

Деякі кадри німецької картини про Судети до болю нагадують події весни 2014 року в Криму та Донбасі. На них судетські німці зривають з будинків чеські вивіски і прапори і вішають замість них гітлерівську свастику. Німецькою символікою  також закривають чеські автомобільні номери. Точно так само роблять сьогодні сепаратисти в "ЛНР" і "ДНР", які заклеюють українські прапори на автомобільних номерах своєю символікою.

Також, як в німецькому, так і російському фільмах стверджується, що населення анексованих територій з радістю зустрічало окупаційні війська, як своїх визволителів.