Резонанс
30 березня 2015
"Сім'ї загиблих російських солдатів давали підписки про нерозголошення", - Яшин
Доповідь Бориса Нємцова про роль Росії в конфлікті в Україні буде опублікована до середини квітня.
news-image

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на дані російського опозиціонера Іллі Яшіна, який працює над зібраними Нємцовим матеріалами щодо війни Росії проти України. 

"Наприкінці січня вони (родичі загиблих солдатів) неформально звернулися до Нємцова, щоб він чинив тиск на Міноборони і допоміг добитися виплат", - розповів він виданню "Новое время".

За словами Яшина, масово російські солдати гинули на сході України в два періоди. Перша хвиля трун пішла до Росії влітку минулого року, коли українська армія пішла в наступ і звільняла один за іншим міста в Донецькій і Луганській областях. Наступ було зупинено після прямого втручання частин російської армії. Коли приховувати присутність в зоні конфлікту російських військових стало неможливим, у Міноборони постфактум вигадали версію, що всі вони поїхали воювати під час своєї законної відпустки. 

Яшин зазначає, що тоді цю інформацію не вдалося приховати, і журналісти пролити світло на цю ситуацію.

Однак, за його словами, на подив багатьох, протидіяли незалежному розслідуванню не тільки офіційна влада, але й сім'ї загиблих солдатів. За інформацією джерел Нємцова, це пояснюється тим, що родичі отримали в якості компенсації значні кошти - по 3 мільйони рублів. Одночасно вони давали підписки про нерозголошення під загрозою кримінального переслідування.

Друга хвиля трун масового пішла до Росії в січні та на початку лютого 2015 року, в період протистояння в Дебальцевому.

Проте цього разу, за словами Яшина, родичі ніяких компенсацій не отримали, адже тепер перед відправкою в Донбас солдати не "йшли у відпустку", як раніше, а "звільнялися зі служби".

"Командири розводили руками і посилалися на керівництво. Офіційно звертатися за компенсацією можливості не було, тому що формально загиблі солдати вже не були військовослужбовцями", - зазначив він.
Читайте також: Ксенія Собчак про Путіна: Він відчуває себе богом