Світ
31 березня 2015
У Парижі 126 років тому відкрили Ейфелеву вежу
Символ сучасної Франції – архітектурну пам'ятку Парижа – урочисто відкрили 31 березня 1889 року
news-image

Ейфелеву вежу називають символом Франції, "Залізною леді", а 126 років тому, коли конструктор Гюстав Ейфель тільки-но презентував своє творіння, її називали "гігантським незграбним скелетом", "трагічним вуличним ліхтарем", "скелетом дзвіниці", нагадує Є | Єдність.інфо із посиланням на Espreso.tv.

Зведена вежа обурила громадськість зухвалим рішенням своєї форми. Ейфель був жорстоко розкритикований за проект і одночасно звинувачений в спробі створення чогось артистичного і нехудожнього. Нині Ейфелева вежа стала найвідвідуванішою і найфотографованішою туристичною пам'яткою світу.

Щороку популярний туристичний об'єкт приймає понад 6 мільйонів відвідувачів, однак спочатку вежа була побудована як тимчасова споруда, яка виконувала роль вхідної арки паризької Всесвітньої виставки 1889 року. Вежу планували розібрати через деякий час після завершення виставки, але завдяки уже встановленим там радіоантенам, це рішення було скасоване.

Висота вежі разом з новою антеною становить 324 метри. Одразу після встановлення вона була 312 метрів. Ейфелева вежа має три поверхи. На вежу ведуть сходи (1792 східці) і ліфти. Коливання вежі під час буревію не перевищують 15 см.

На першій платформі були зведені зали ресторану; на другій платформі поміщалися резервуари з машинним маслом для гідравлічної підйомної машини (ліфта) і ресторан у скляній галереї. На третій платформі розміщувалися астрономічна та метеорологічна обсерваторії та фізичний кабінет. Світло маяка було видно на відстані 10 км.

Читайте також: В центрі Парижа знайшли кладовище епохи Середньовіччя

Вежа неодноразово змінювала колір: від жовтого до червоно-коричневого. Останні десятиліття Ейфелева вежа незмінно фарбується у так званий "Коричнево-Ейфелевий" колір — офіційно запатентований, близький до природного відтінку бронзи.