Політика
9 квітня 2015
Рада визнала УПА і низку організацій борцями за незалежність України
Виступаючі депутати зазначили, що це рішення треба було приймати ще 24 роки тому.
news-image

Верховна Рада ухвалила Закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» (№ 2538-1), автором якого є Юрій-Богдан Шухевич. За дане рішення проголосував 271 із 327 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, передає Є | Єдність.інфо.

Згідно з законом, боротьба за незалежність України в ХХ сторіччі велася з жовтня 1917 року по 24 серпня 1991. Борцями за незалежність України визнано численні військові, політичні та інші організації, включаючи ОУН-УПА, війська УНР і ЗУНР, Гелісинську спілку, розмаїті екзильні уряди.

Перший віце-спікер Андрій Парубій назвав це історичним рішенням. Виступаючі депутати зазначили, що закон треба було приймати ще 24 роки тому.

Глава фракції "Самопоміч" Олег Березюк зазначив, що цей законопроект, внесений Юрієм Шухевичем - подвійний символ.

Це відновлення історичного континууму і справедливості. Тут немає ніякого героїзму. Ми робимо те, що повинні були зробити 24 роки тому, - сказав нардеп.

Законом передбачено, що держава може надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їхніх сімей. Органи місцевого самоврядування можуть за рахунок коштів місцевих бюджетів надавати додаткові соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їхніх сімей.

Передбачено, що держава визнає державні та військові нагороди (відзнаки) та військові ступені борців за незалежність України у ХХ столітті, які були надані учасникам даної боротьби органами влади, організаціями, структурами або формуваннями, що зазначені у цьому законі.

Громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які публічно проявляють зневажливе ставлення до осіб, які визнані даним законом, «перешкоджають реалізації прав борців за незалежність України у XX столітті, несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України».

Публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у ХХ столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України у XX столітті, приниженням гідності українського народу і є протиправним, - йдеться в законі.
Читайте також: Верховна Рада відкрила архіви НКВС-КДБ