Політика
9 квітня 2015
Червоний фашизм
Незважаючи на заборону комуністичної ідеології, компартія України прагне продовжити своє існування, та навіть намагається «підтягнути» до Києва своїх колег із Росії.
news-image

9 квітня Верховна Рада України офіційно заборонила пропаганду комуністичного і фашистського режимів в Україні. Незважаючи на усю символічність такого рішення, припинити діяльність компартії в Україні і досі не вдається. Окружний адміністративний суд Києва, що розглядає позов Мінюсту проти КПУ 30 березня зняв справу з розгляду справу, у зв'язку з апеляційною скаргою адвокатів партії.

Очевидно, подібне рішення окрилило лідера КПУ Петра Симоненка, котрий вкінці квітня навідався до російської столиці. Тамтешні «червоні» так надихнулися його промовами, що абсолютно серйозно зібралися на першотравневий мітинг до Києва. Принаймні про це днями заявив керівник московського відділу Компартії із символічним прізвищем Валерій Рашкін. Фігурант «чорного списку» ЄС, відомий поставкою «гуманітарки» бойовикам та істеричними закликами «відключити газ Україні», заявив наступне:

«Компартія України запрошує всі ліві сили провести мітинг в Києві. Ми готові, і сказали, що поїдемо туди. Антифашистський день солідарності 1 травня. Не виключаю, що і наш лідер Геннадій Зюганов також поїде».

Нагадаємо, щорічні марші комуністів в Україні і в мирні часи викликали обурення в суспільстві, та традиційно закінчувались побоїщами й ескалацією насилля. Логічний фінал подібного маршу на чолі із заїжджими росіянами сьогодні не важко уявити. Втім, з огляду на політичні обставини та недвозначну поведінку російської Компартії, на сайті котрої відкрито викладають інструкції по підготовці терористів та диверсантів в тилу України, в можливість допущення силовиками подібної ходи слабо віриться. Скоріш за все такі заяви спровоковані петлею, що затягнулася довкола шиї українського комунізму. Адже, як і обіцяв, глава Мінюсту Павло Петренко Верховна Рада України до 9 травня прийняла ряд законопроектів, що мають остаточно заборонити комуністичну ідеологію.

На службі в чужинців

Символічно, що українських комуністів зазвичай називали «лівими» лише на папері. Адже марксистські погляди ніколи не заважали членам цієї партії із року в рік займатися «деребаном» держмайна та продажем своїх голосів у парламенті. Єдиною принциповістю вітчизняних комуністів було декларування проросійського курсу України, та неприхований острах перед Європою, яка рішенням Парламентської асамблеї Ради ЄС давно засудила злочини комуністичного та нацистського  режимів. Утім, жодна із європейських інституцій навіть не намагалася дати ідеологічну оцінку українським комуністам. Адже наші доморощені «червоні» були такі ж далекі від ідеалів «захисту прав пролетаріату», як Президент-втікач від ядерної фізики. Такий «цирковий комунізм» продовжувався б в Україні ще довго, якби не Майдан та війна на Сході.

Читайте також: Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного та нацистського режимів в Україні

Доволі знаково, що підчас подій на Донбасі, місцеві осередки «червоних» майже у повному складі перейшли на бік терористів. У зв’язку з цим, а також багатьма іншими фактами Петра Симоненка викликали на допит до СБУ. Втім, політик на нього так і не з’явився, вирішивши поїхати до Москви, де отримав медаль та поскаржився на фашизм й політичні переслідування.

І лише після того, як глава СБУ Валентин Наливайченко заявив, що: «якщо Симоненко не прийде на допит самостійно, то його доставлять силою», глава українських комуністів перестав ігнорувати повістки і 6 квітня, таки навідався на 11-ти годинний допит до слідчого Служби безпеки України.

За словами речниці СБУ Олени Гітлянської, Служба безпеки України вирішила допитати «найчервонішого» політика України у зв’язку із діями його підопічних, що підривають основи національної безпеки.

«Ми перевіряємо і заяви Комуністичної партії, і факти того, що в Одесі лунали вибухи, в яких безпосередньо брали участь представники Комуністичної партії. Сьогодні таких фактів дуже багато. Тому в нас маса питань як до пана Симоненка, так і до його заступників й багатьох інших представників партії ...», – заявила речниця.

Крім того Олена Гітлянська додала, що не хоче розголошувати таємниці слідства, але на її думку, такий допит це лише початок кримінальних справ проти Симоненка та комуністів.

 

Євген Ігнатенко