Суспільство
13 квітня 2015
Папа Франциск: убивства вірмен - перший геноцид XX століття
Папа Римський Франциск назвав масові вбивства вірмен в Османській імперії першим геноцидом XX століття.
news-image

Це було сказано під час вірменської літургії в Соборі Св.Петра в Римі з нагоди 100-річчя від початку масового винищення вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни.

Приховування або заперечення зла подібне до кровоточення рани, яку не забинтували, - сказав папа Франциск.

На літургії був присутній президент Вірменії Серж Саргсян.

У ході недільної літургії Папа Римський сказав, що протягом минулого сторіччя людство пережило три "величезних і безпрецедентних трагедії".

Жертвою першої - яку багато хто вважає першим геноцидом XX століття - став вірменський народ, - сказав папа Франциск, додавши, що за цим послідували злочини нацизму і сталінізму, а також геноциди в Камбоджі, Руанді, Бурунді та Боснії.

За словами понтифіка, він вважає своїм обов'язком вшанувати пам'ять "безжально убитих" ні в чому не винних чоловіків, жінок і дітей, священиків і єпископів.

24 квітня Вірменія відзначає День пам'яті жертв геноциду вірмен. У цей день в 1915 році в Стамбулі були заарештовані сотні представників вірменської інтелігенції.

Туреччина не визнає те, що трапилося, геноцидом і вже висловлювала різкий протест два роки тому, коли Папа Римський уперше вжив цей термін щодо подій 1915 року.

Турецький посол при Святому престолі скасував заплановану на неділю прес-конференцію.

А міністерство закордонних справ в Анкарі викликало посла Ватикану для пояснень щодо слів понтифіка.

За оцінками вірменських та багатьох незалежних істориків, під час Першої світової війни в результаті систематичних вбивств з боку турецьких військ загинули 1,5 млн вірмен. Туреччина вважає цю цифру завищеною і пояснює загибель вірмен реаліями воєнного часу.

Вірменське населення Османської імперії перед Першою світовою війною становило 2,5 мільйона.

Турецька влада пояснює масову депортацію вірменського населення в Османській імперії, в ході якої багато вірмен були вбиті або померли від голоду, холоду і хвороб, тим, що вони підтримували наступ російської армії.