Київ
14 квітня 2015
У Києві може обвалитися Маріїнський палац: у будівлі зупинили реконструкцію
Через кризу в Україні максимально скоротили фінансування капбудівництва. Маріїнський палац потрапив у цей список.
news-image

Архітектори б'ють на сполох: через те, що в лютому цього року були зупинені всі реставраційні роботи у Маріїнському палаці, пам'ятник архітектури стрімко руйнується. Відволожуються стіни, обсипається штукатурка, з зовнішньої сторони будівлі відвалюються цегляні блоки і елементи барельєфа, а балкони ось-ось впадуть, передає Є | Єдність.інфо.

Через кризу в Україні максимально скоротили фінансування капбудівництва. І, на жаль, Маріїнський палац потрапив у цей список. Після того, як затвердили бюджет, держуправління справами звернулося до Мінфіну з проханням виділити гроші на реставрацію. 
Там пообіцяли, що після перерахунку бюджету з урахуванням інфляції гроші виділять. Але знову "забули". Тому ми були змушені призупинити всі роботи. Але ще одну будівельну паузу Маріїнський палац не переживе, - розповідає головний архітектор ДП "Проектне бюро" ГУС Станіслав Адаменко в інтерв'ю "Сегодня".

Реставрація палацу почалася в далекому 2007 році. Але за весь цей час роботи велися всього близько 2,5 років. За словами архітекторів, під час прокладання інженерних комунікацій була порушена цілісність будівлі. А коли прийшла черга відновлювати, закінчилися гроші, тому сьогодні палац вкрай чутливий до атмосферних опадів. Було виконано 30% робіт від потреби, на суму близько 240 млн грн. - при тому, що загальна вартість реставрації за цінами ще 2012 року становить 952 млн.

Боюся, через цінові зміни на ринку будматеріалів зараз ця сума переступить мільярд. Як тільки нам відновлять фінансування, ми за рік-півтора зможемо завершити всі роботи , - запевняє Адаменко.

Для введення в експлуатацію першої черги палацу в 2015 році необхідно 300 млн.

Читайте також: Квітковий годинник на Майдані капітально відремонтують наприкінці квітня