Політика
14 квітня 2015
Російська авантюра Греції, або «За двома зайцями»
Заграючи з Росією, грецька влада хотіла виторгувати черговий кредит від ЄС, а замість цього опинилася на межі дефолту
news-image

Влада Греції готова оголосити дефолт, якщо міжнародні кредитори не знайдуть для Афін 2,5 млрд. євро до кінця квітня. Про це днями написало впливове британське видання TheFinancialTimes, посилаючись на власні джерела у грецькому уряді.

Економічна криза 2008 року закріпила за Грецією статус найбіднішої країни Європи. Однак, Євросоюз не покинув Грецію напризволяще, виділивши їй безпрецедентні 245 млрд. євро фінансової допомоги, встановивши тим самим своєрідний рекорд. Такі колосальні кошти, за усіма розрахунками мали б швидко поставити економіку Греції на ноги, але за шість років цього так і не сталося. На відміну від інших європейських країн, які перенесли кризу із мінімальними кредитами, або й взагалі без них, грецький уряд спромігся просадити усі кошти до такої міри, що тепер фізично нездатен віддавати борги та платити громадянам зарплату.

Читайте також: Влада Греції погрожує референдумом по виходу з єврозони

Через такий стан речей Греція отримала на світовій арені імідж «ледащої країни», яка не бажає втілювати у життя економічні реформи та витрачає більше аніж здатна заробити. За офіційною інформацією Афінам до 1 травня необхідно виплатити МВФ 203 млн євро, 770 млн євро до 12 травня, і в червні ще 1,6 млрд євро, але в бюджеті країни цих коштів нема. Більше того лідер радикально-лівої політичної коаліції СІРІЗА, Алексіс Ципрас який очолює грецький уряд неодноразово заявляв, що борги його країні мають простити, а за Грецію нехай заплатять уряди багатших європейських країн.

Читайте також: МВФ скаржиться, що Греція - "найважчий клієнт" за 70 років роботи фонду

В той же час Прем’єр-міністр Греції, відомий доволі показною дружбою із Володимиром Путіним. В рамках свого нещодавнього візиту до Росії, Алексіс Ципрас в чергове заявив, що «вважає санкції проти Росії необґрунтованими, оскільки це – дорога у нікуди». Володимир Путін в свою чергу, натякнув на можливу співпрацю із Грецією, так і не пообіцявши нічого конкретного.

На думку європейських політиків для Росії вигідно підтримувати країну, яка здатна посіяти розбрат всередині ЄС. Однак, малоймовірно, що самі греки отримають щось матеріальне від цього співробітництва. Адже, провальному у економічному плані уряду Греції більше за все потрібні кошти, яких у ослабленої санкціями Росії просто нема. 

Так глава групи німецьких консервативних партій у Європарламенті Герберт Ройль заявив з цього приводу наступне: 

Членство в ЄС засноване на надійності і довірі, а не на шахрайстві. Той, хто грає з вогнем та шукає допомоги в Росії, може обпектися.

А Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес прямо назвав уряд Греції на чолі із Премєром Ципрасом, – «корисними ідіотами», якими користується Росія задля досягнення геополітичних цілей.

У відповідь на різкі заяви Афін, про небажання «платити по рахункам» та погроз «вийти із Єврозони», лідери європейських країн та бізнес-інституцій реагують доволі стримано.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель неодноразово давала зрозуміти, що у випадку із Грецією «загін не відчує втрати бійця», а відомий мільярдер та інвестор Уоррен Баффет днями заявив, що Євросоюз без особливих проблем переживе можливий вихід Греції, а для євро це взагалі «може виявитися непоганою подією».

В той же час, згідно аналізу міжнародного впливового видання Financial Times оголошення Грецією дефолта може бути тактичним ходом уряду задля списання боргів та ще більшого фінансування. Втім, з огляду на популістичні дії «лівих» керівників Греції, та їх показове загравання із Росією, Євросоюз може провчити Афіни, так і не надавши їм допомоги. За даними видання це призведе до повного обвалу грецької економіки, закриття банків, а також катастрофічної економічної нестабільності в країні.

Євген Ігнатенко