Суспільство
18 квітня 2015
У Криму розвішують портрети Сталіна
Приготування до святкування річниці перемоги у II Світовій війні викликала неоднозначну реакцію у жителів Криму.
news-image

Сталін свого часу виселив з півострова понад 200 тисяч осіб, у тому числі кримських татар, німців, вірмен, болгар і греків, пише Є | Єдність.інфо.

Сталін свого часу був видатною особистістю, але минуло багато часу і ветеранів залишилося досить мало. Я вважаю, що можна було б зробити їх фотографії, так було б краще, - так обережно коментує один з місцевих жителів масове розвішування на вулицях портретів Сталіна, які повинні стати поздоровленням з Перемогою.
Хтось бачить у ньому тирана, який влаштував тут чистки, а хтось бачить у ньому людину, завдяки якому перемогли у війні. Адже піднімалися в атаку з криком «За Батьківщину, за Сталіна» і тому це явище має право існувати в історії, - говорить Володимир Тюнін, чиновник з управління освіти у Севастополі.

Депортацію корінного населення здійснили армія і НКВД за наказом Сталіна. Під час депортації сім'ям давали від декількох хвилин до півгодини на те, щоб зібрати речі, саджали в товарні потяги і відправляли в Казахстан, Таджикистан і на Урал. В дорозі щодня помирали люди - від хвороб, нестачі води і їжі.

Читайте також: У Москві відроджують пам'ять про Сталіна