Суспільство
21 квітня 2015
Невпевненість у майбутньому й оренда житла – основні труднощі переселенців у Києві
Проте інтернет-спільнота переселенців з Донецька вірить в український Донбас і вражає самоорганізацією.
news-image

Проблеми переселенців з Донбасу сьогодні є актуальними для столиці, тому що за даними ДСНС в Києві перебуває 39 тис. осіб. Є | Єдність.інфо вирішив поспілкуватись з людьми,  які нещодавно були змушені залишити свою малу батьківщину й вирішили переїхати до Києва.

Для цього було обрано одну з найпопулярніших соцмереж – Facebook, де активні й креативні донеччани створили свою групу «Донецькі Київські» для підтримки й допомоги один одному. Вже зараз група налічує близько 8 тисяч учасників. А її темпам розвитку й інформаційній насиченості  може позаздрити будь-яка інша соціальна інтернет-група.

Ми поставили учасникам групи «Донецькі Київські»  чотири запитання й отримали досить цікаві відповіді. Усього в нашому соцопитуванні брало участь 43 особи.

На питання з якими проблемами в Києві найчастіше стикалися відповіді розділилися на 2 категорії:  проблеми психологічного і побутового характеру.  Серед психологічних проблем  опитувані найчастіше вказували невпевненість у майбутньому, розгубленість, страх невдачі на новому місці, стрес через пережите, негативне ставлення місцевих і ностальгію.

Побутові проблеми схожі у всіх -  висока орендна плата за житло, а також сам пошук житла для людей з донецькою пропискою.

Оксана А.  з Донецька:  «Житло зняли за тиждень. З великої кількості потенційних квартир лише 2 рази не захотіли з донецькою пропискою - ми туди і не напрошувалися, і не їздили, благо - вибір великий…»

Відповіддю на питання про працевлаштування в столиці стала проста статистика: з 43 опитаних працює зараз 36, з них за спеціальністю – 25 осіб. Кілька осіб вказали, що роботу й не втрачали, бо переїхали сюди разом з фірмою або організацією.  Хтось  започаткував свою нову справу, відкрив бізнес, а хтось просто зробив своє хобі прибутковим. 

Марина К.: «Звільнилася з роботи в Донецьку, документи там. Тут в Києві зробила своє хобі джерелом доходу. Тому робота поки не цікавить. Розвиваю себе…»

  1. Якщо б зараз Донецьк став українською територією, ви б повернулись?

На складне запитання про повернення до рідного міста, якщо б воно знову було українським, впевнено «так»  відповіли 15 осіб (з 43 осіб) з метою «відновити й відбудувати рідний Донецьк». Проте інші відповіли «ні» і «не впевнений» (18 і 10 осіб відповідно).  Аргументація заслуговує на особливу увагу.

Ольга Р.: «Повернутися в минуле неможливо, а сьогодні там (нормального – прим.ред.) життя (виживання не цікавить) і розвитку для мене і моєї  дитини немає. Відповідь «НІ»

Алла В.: «Назад вже не повернуся : діти знайшли свої місця на нових місцях і назад не хочуть за будь-яких умов, місто і люди, що залишилися там, стали абсолютно іншими. Туди вже не хочеться.»

Дехто пропонує свій компромісний варіант  існування в нових умовах.

Оксана А.: «Напевно, жила б на два будинки, нова робота (в Києві – прим.ред.) -  гарна, хочу працювати і надалі…»

Наостанок питання про майбутнє Донецька і взагалі Донбасу викликало багато емоційних відповідей, проте з впевненістю можна сказати, що тут думки опитаних одностайні – Донбас буде рано чи пізно  українським.

Оксана Г.: «Буде все Україна, однак не відразу й зі «скрипом».

Отже, з нашого інтернет-опитування  можна зробити висновки, що донеччани  попри сильний стрес, психологічні й побутові проблеми змогли пристосуватись до життя в Києві, самостійно зорганізуватись для взаємодопомоги.  Майже всі працюють, і навіть тут, в нових умовах, змогли реалізувати себе й свої мрії. А головне - всі вони впевнені, що Донбас обов’язково буде частиною України.

Читайте також: Уряд прийняв рішення ще на півроку продовжити виплати допомоги переселенцям