Суспільство
22 квітня 2015
Група науковців світу закликає Порошенка і Гройсмана не підписувати закони щодо УПА і декомунізації
Автори відкритого листа вважають, що зміст і дух законів суперечить праву на свободу слова.
news-image

Група науковців із різних країн світу закликають президента України Петра Порошенка і голову Верховної Ради Володимира Гройсмана не підписувати законопроекти про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті (№2538-1) і про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів (№2558). Про це йдеться в листі, підписаному 63 вченими, який розмістило видання Krytyka, передає Є | Єдність.інфо.

Їхній зміст і дух суперечить одному з найбільш фундаментальних політичних прав – праву на свободу слова. Їхнє ухвалення викличе серйозні питання щодо відданості України принципам Ради Європи та ОБСЄ, а також ряду договорів та офіційних декларацій, підписаних Україною від часу відновлення незалежності в 1991 році, – твердять підписанти.
Ці закони забезпечуватимуть комфорт і підтримку тим, хто прагне знесилити і розділити Україну, – вважають науковці.

Вони вказують, що визнання кримінальним злочином заперечення законності «боротьби за незалежність України в ХХ столітті» унеможливить дискусію з приводу історичної ролі ОУН та УПА, яку вчені не вважають однозначною.

Також і «благородний намір, загальне засудження всього радянського періоду як одного з окупаційних для України матиме несправедливі й безглузді наслідки», вважають науковці. Таким чином, вважають автори листа, будуть засуджені ті, хто підносив українську культуру у 1920-х роках або ті, хто брав участь у змінах під час горбачовської «перебудови» 1980-х років.

Складні і суперечливі питання повинні залишатися предметом обговорення, – наполягають суспільствознавці.

Нагадаємо , Верховна Рада 9 квітня за основу і в цілому ухвалила проект закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Того ж дня парламент ухвалив внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонив їхню пропаганду і символіку.