Світ
22 квітня 2015
Новий скандал: Казахстан ввів економічні санкції проти Росії
Слідом за ембарго на російські нафтопродукти Казахстан почав вилучати з торгівельних мереж російські цукерки, масло і м'ясо.
news-image

Хоча обидві країни входять до Митного союзу і мають єдині стандарти для продуктів харчування, останнім часом вони часто вводять один проти одного дивні санкції, повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на News-asia.

Причина – дешевизна російського товару, яка ставить під загрозу бізнес місцевих виробників. Аналогічні обмеження планує ввести у відповідь проти казахських товарів і Росія. 

Боротися за присутність на ринку продуктів харчування виключно товарів «Made in kz» республіка почала ще кілька років тому. У 2011 році Казахстан ввів перше ембарго на м'ясо-молочну продукцію для Киргизії, частково знявши його лише в 2013 році.

А незабаром завдяки девальвації рубля до чорного списку постачальників попала і Росія – продукти, що імпортуються з країни, значно подешевшали. Тому в лютому представники місцевого бізнесу звернулися до Національної палати підприємців з вимогою ввести обмеження на російські продукти і нафту.

З 5 березня імпорт нафтопродуктів з Росії був обмежений на 45 днів. Після чого було вирішено «закріпити успіх» і заборонити ввезення продуктів з Росії, що було зроблене зі скандалом: Комітет із захисту прав споживачів Міністерства національної економіки Казахстану оголосив про «обман споживачів» рядом російських виробників. Лише за березень місяць було вилучено з формулюванням «невідповідність регламентам» і «наявність кишкової палички» 5 тонн російської птахівницької продукції, сиру, молочних продуктів і м'яса від найбільших виробників. 

Росія у боргу не залишилася: Росспоживнагляд розповсюдив заяву про те, що у ряді регіонів виявили не відповідну санітарним вимогам продукцію казахських фермерів.

Проте цим економічна війна між країнами не закінчиться. Передбачається, що найближчим часом список заборонених до ввезення продуктів з РФ поповниться заборонами для виробників соків, курячих яєць, муки і макаронів, дріжджів і патоки.

Нагадаємо, що за останні півроку стосунки між Росією і Казахстаном стали прохолоднішими, і спеціалісти прогнозують й подальше їх погіршення. 

Читайте також: У столиці Казахстану горіло посольство Росії (відео)