Політика
23 квітня 2015
Польща попередила Україну, що не мовчатиме про Волинську трагедію
Глава МЗС Польщі Гжегож Схетина заявив, що Польща буде продовжувати з Україною процес історичного примирення, який спирається на правду.
news-image

Польща хоче продовжувати з Україною процес історичного примирення, але не мовчатиме про завдані полякам кривди, зокрема у контексті Волинської трагедії. Про це під час виступу в нижній палаті парламенту заявив глава МЗС Польщі Гжегож Схетина, повідомляє Є | Єдність.інфо.

 
Ми хочемо продовжувати з Україною процес історичного примирення, що спирається на правду. Ми не замовчуватимемо наші кривди і польські жертви, зокрема й Волинського злочину, але ми відкриті на сприйняття (історії – ред.) нашого сусіда. Україна сьогодні формує свою ідентичність, у тому числі історичну, що, утім, не звільняє від критичного погляду на власну історію. Це повинні робити зрілі народи, - заявив Схетина.

Нагадаємо, у день виступу президента Польщі Броніслава Коморовського у Верховній Раді 9 квітня українські законодавці прийняли закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, яким вояків УПА визнано борцями за незалежність України у ХХ столітті. У Польщі це викликало значний резонанс.

Напередодні президент Польщі в інтерв’ю телеканалу tvn24 підкреслив, що прийняття цього закону «по суті робить неможливим польсько-український діалог в історичній площині».

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі є різне ставлення. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули 100-130 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Читайте також: Президент Польщі заявив, що героїзація УПА може ускладнити діалог Києва і Варшави