Війна
5 травня 2015
Хабар за фуру на блокпостах становить від 50 до 150 тисяч - Ілля Ківа
Заступник начальника Донецького УМВС, підполковник Ілля Ківа заявляє, що за проходження фури через блокпости бойовиків на Донбасі вимагають від 50 до 150 тисяч гривень.
news-image

Про це він розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода", повідомляє Є.

Проходження машини через блокпост коштує від 50 до 150 тисяч гривень. Ось вам і ціна питання! Коли йде 20-тонна фура, на якій підприємець чи контрабандист заробляє вп’ятеро більше, ніж вкладає, то він може віддати частину заробітку. І це колосальні кошти, - наголосив він.
На територіях підконтрольних бойовикам відчувається дефіцит по всіх групах товарів. Ціни там, скажімо, на продукти у 5-6 разів вищі, ніж на території, підконтрольній українській владі. Це створює передумови для діяльності контрабандистів, - додав він.

Проте заступник начальника Донецького УМВС був змушений зізнатись, що, на жаль, і в наших лавах є нечисті на руку люди.

Брак виховання та дисципліни породжує корупційні схеми, які дозволяють збагачуватися за рахунок війни, - зазначив Ківа.

Він додав, що навіть в разі перекриття руху будь-якого транспорту на окуповані території, крім легкових автомобілів, знаходяться обхідні шляхи.

Але проблематика в обох областях однакова. Це проблема усього Східного фронту. Виставляєш пост, а вони беруть провідників і об’їжджають тебе. В більшості випадків цим займаються місцеві мешканці, які дуже добре знають об’їздні шляхи. А весняно-літній період дає можливість активно використовувати польові дороги. Вони щодоби змінюють маршрути, - сказав він.
Навіть добровольчі батальйони, зокрема, залучені до таких корупційних схем, прикриваючи такі каравани, - повідомив Ківа.
Якщо порушника можна буде затримати і посадити на кілька років – то, повірте, це їх зупинить. А на сьогоднішній день я можу їх лише розвернути чи передати фіскальній службі, - поскаржився Ілля Ківа.

Він вважає, що поки немає чіткого законодавчого визначення адміністративних кордонів і правила їх перетину в подібних ситуаціях, доти й буде контрабанда. Тому головна проблема у відсутності відповідної правової бази.

Читайте також: Скандал у ЗСУ: бійці "Айдару" погрожували розстрілом військовим, щоб провезти контрабанду (ВІДЕО)