Політика
12 травня 2015
У ВР проголосували за закон про дозвіл іноземцям служити за контрактом в Україні
За це рішення проголосували 257 депутатів при 226 мінімально необхідних.
news-image

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект  № 2389 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства". Про це повідомляє Є з посиланням на РБК-Україна.

Як заявив один авторів законопроекту, нардеп з фракції "Народний фронт" Дмитро Тимчук, з самого початку АТО на стороні України воювали громадяни інших держав, але спрощена процедура надання громадянства України не завжди вирішує питання.

"Цей законопроект спрямований на вирішення проблеми тих добровольців-іноземців, які не хочуть приймати громадянство України. Відомо, що Конституція України забороняє подвійне громадянство, тобто якщо іноземець хоче підписати контракт з Міноборони України, то він повинен прийняти громадянство України, але і позбавитися громадянства своєї країни. Тому ми пропонуємо дозволити іноземним громадянам підписувати контракт на проходження військової служби з Міністерством оборони. Це відповідає духу Конституції України, яка говорить, що захист Батьківщини це обов'язок громадянина України, але не заперечує того, що суверенітет і територіальну цілісність України можуть захищати громадяни інших країн, - сказав Тимчук.

Таким чином, законопроект пропонує дозволити надання права іноземцям та особам без громадянства проходити військову службу за контрактом у Збройних силах України.

Нагадаємо, раніше нардепи підтримали в першому читанні законопроект про спрощення отримання громадянства для осіб, які воювали за Україну.

Читайте також: У парламенті готується законопроект про резервну армію - Парубій