Київ
15 травня 2015
На відкритті виставки квітів "Україна Європейська" Кличко загадав бажання, посадив жоржини і відчув себе в Європі (фоторепортаж)
Сьогодні на Співочому полі відкрилася виставка квітів "Україна Європейська".
news-image

15 травня на Співочому полі відбулося відкриття виставки квітів «Україна Європейська», передає кореспондент «Є».

Захід проходить у рамках святкування Дня Європи та присвячений 65-річчю заснування Ради Європи.  Як відомо, Рада була офіційно заснована 5 травня 1949 року  у Лондоні . Лондонська угода була  підписана десятьма країнами-засновниками, тому за  задумом організаторів виставки, саме ці 10 країн і були втілені в квіткових композиціях.

Відвідувачі виставки можуть відразу розпізнати країну по відомим національним символам та визначним пам'яткам. Це - красуня-парижанка Ейфелева вежа, римський Колізей, лондонський Біг Бен, голландські вітряки, могутній норвезький вікінг, герої казок улюбленого письменника всіх дітей, датчанина Ганса Християна Андерсена та квітковий годинник, що нагадує про шведського вченого і лікаря Карла Ліннея.

Загальна площа всіх композицій - більше 2 тисяч квадратних метрів, кількість висаджених квітів - більше 300 тисяч. Концепція виставки була написана в лютому, а 29-30 квітня розпочалася безпосередня робота на Співочому полі по втіленню задумів дизайнерів, - розповіла нам головний дизайнер КО "Київзеленбуд" Христина Гаврилюк.

У створенні квіткової краси брали участь всі райони Києва. Кожен район столиці працював над втіленням у квітах однієї європейської країни.

Ми намагалися зробити так, щоб у композиції були деталі, що характеризують Францію - Єйфелева вежа, кав’ярня, французький пудель, велосипед. Квіти , використані у композиції, вирощувалися у нашій теплиці , це - бегонія кількох сортів, три сорти альтернатери, лілііі, петуніі. Наразі неможливо визначити кількість квітів , що були використані при утворенні «квіткової Франції». Але, якщо приблизно , це - 5 тисяч бегоній, ще більше - альтернатер. А мармурової крихти, яку ви бачите - близько трьох тонн. Скільки ми готували цю маленьку Францію? Єскізи почали робити з нового року. Потім - варили конструкції. Все це було готове наприкінці квітня. А посадка композиції розпочалася 30 квітня. Тільки на посадці, утворенні композиції працювало десять робітників нашого підприємства. Але, також були задіяні тесляри, зварювальники, дизайнери. Фактично, на одну композицію працює весь район – розповіла нам дизайнер КП УЗН Солом’янського району Людмила Довженко.

Відкриття виставки "Україна Європейська" відвідав мер столиці Віталій Кличко.  За словами мера, він  був на багатьох подібних європейських виставках і вони практично нічим не відрізняються від київської.

Тут відчуваєш себе, як в Європі, - сказав Віталій Кличко.

Київському меру дуже сподобався сподобався норвезький вікінг, Віталій Кличко зазначив, що він чимось нагадує йому українського козака - силою та могутністю. А ось у будиночка  героя ірландського фольклору – Лепрекона мер присів на "лавку бажань" і запевнив,  що саме на цьому казковому  місці потрібно загадувати бажання та пообіцяв, що вони обов’язково збудуться.  Бо, згідно з ірландським фольклором, Лепрекон  допомагає у здійсненні мрій.

На запитання журналістів, про бажання, яке загадав він сам, Кличко відповів:

Щоб бажання збулося, краще про нього не говорити. Але, якщо відверто - зараз готуємося до Дня Києва, і дуже хочеться, щоб цей день пройшов добре, щоб усе, що ми готуємо, сподобалося б і киянам, і гостям столиці.

Мер закликав киян відвідати виставку квітів та запевнив, що прийде ще раз разом із родиною.

Це традиційна виставка, яка відбувається у Києві вже у 55-й раз. Беріть дітей, близьких, друзів і приходьте. Тут дуже гарно і по-європейськи затишно. А ще я хочу подякувати всім, хто вклав свої сили та енергію, для того, щоб ця виставка відбулась, - наголосив Віталій Кличко.

Наприкінці прогулянки мер посадив жоржини та подякував організаторам виставки, намалювавши велике серце в "Книзі відгуків".

Втім, "Єдність.інфо" запевняє, що "Краще один раз побачити, ніж сто разів почути", тому нагадуємо, що виставка квітів "Україна Європейська" працюватиме щодня з 9:00 до 21:00 до 14 червня. На території Співочого поля працює бездротовий інтернет. Крім того, для відвідувачів буде курсувати безкоштовний автобус від ст. м. «Дружби народів» та ст. м. «Арсенальна».