Події
16 травня 2015
Російські окупанти викрали унікальний архів братів Стругацьких
В архіві містяться рукописи практично усіх творів, написаних Стругацькими, а також їхнє листування та малюнки.
news-image

Агентура спеціальних служб путінської Російської Федерації під виглядом місцевих "сепаратистів" здійснила "таємну операцію" з "вивезення" родинного архіву радянських письменників-фантастів Аркадія та Бориса Стругацьких із тимчасово окупованого українського Донецька.

"У ніч з 15 на 16 травня архів перетнув кордон... Й наразі знаходиться у Ростові", - повідомляє російська державна інформаційна агенція "ТАРС".

Про наміри російських спецслужб з незаконного транспортування архіву братів-письменників до Санкт-Петербургу повідомлялося ще у квітні.

Перед цим аналогічна доля спіткала картини Айвазовського та Шишкіна у Криму.

Довідка:

Аркадій та Борис Стругацькі - видатні радянські письменники, співавторі, сценарист, класики сучасної Наукової та соціальної фантастики. Брати Стругацькі - Лідери фантастики у СРСР, найвідоміші радянські фантасти на Западе.

Особисті записи Стругацьких у Донецьку зберігала директор українсько-кіпрського видавництва "Сталкер" Світлана Бондаренко.

На початку 90-их під час підготовки до 20-томного видання творчої спадщини братів вона отримала дозвіл на перевезення цих матеріалів особисто від Бориса Стругацького.

Тоді ці рукописи виявилися нікому не потрібними у Росії й, зокрема, у Пітері, одним з керівників котрого тоді був Володимир Путін.

Нині ж, після смерті обох письменників, на тлі постійно зростаючої антиукраїнської істерії російська державна пропаганда заходилася терміново "рятувати" письменницький архів.