Україна
18 травня 2015
Сьогодні в Україні та світі згадують жертв депортації кримських татар
71 рік тому відбулась депортація кримських татар радянською владою.
news-image

У понеділок, 18 травня, у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, в Україні та за кордоном запланована низка пам’ятних заходів до 71-ї річниці, пише «Є»

Численні акції вже відбулись напередодні у Києві, Харкові, Херсоні, Львові.

Сьогодні у Києві  у Національній опері України  відбудеться «вечір-реквієм», у якому візьмуть участь керівники держави, члени Меджлісу кримськотатарського народу, народні депутати України, представники громадськості. 

Ввечері,  о 19:00  на Майдані Незалежності розпочнеться Всеукраїнський жалобний мітинг у пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

 Як відомо, в окупованому Росією Криму міська влада Сімферополя заборонила кримським татарам проводити традиційний жалобний мітинг 18 травня в центрі міста.

Нагадаємо, депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року. Депортованим давали на збори від кількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід. До кінця наступного місяця висилили 200 тис. осіб.   Протягом року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

Після радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.

Читайте також: Кримські татари піднялися до вершини Чатир-Дагу в пам'ять про депортованих