Політика
21 травня 2015
Верховна Рада дозволила не дотримуватися міжнародних норм з прав людини у зоні АТО
За відповідну постанову на засіданні ВР у четвер проголосували 249 депутатів.
news-image

Як повідомляє «Є», народні депутати підтримали тимчасовий відхід країни від деяких зобов'язань Міжнародного пакту про громадянські й політичні права та Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод до припинення агресії Російської Федерації.

У документі є обґрунтування щодо кожного заходу, який може вживатись на територіях, які не є окупованими, але на яких здійснюється антитерористична операція.

Депутати говорять, що прийняття проекту постанови надасть можливість привести у відповідність міжнародні зобов’язання України до об’єктивних обставин здійснення антитерористичної операції у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України.

В умовах проведення антитерористичної операції в окремих районах Донецької та Луганської областей ВР ухвалила низку законів, які є несумісними з деякими міжнародними зобов'язаннями України, - сказано у законопроекті. 

Йдеться про норми про превентивне затримання причетних до терористичної діяльності осіб більше 72 годин, про особливий режим досудового слідства в умовах воєнного, надзвичайного положень чи районі АТО, про зміну територіальної підсудності судових справ і кримінальних правопорушень у зоні АТО, про створення військово-цивільних адміністрацій.

Читайте також: У Дніпродзержинську хлопця вбили за вітання "Слава Україні"