На Каннському кінофестивалі переміг фільм про біженців
На Лазурному березі завершився 68-й Каннський кінофестиваль, що проходив з 13 по 24 травня. Оголошені результати.
news-image

Як повідомляє «Є» з посиланням на cultprostir.ua, Золота пальмова гілка цього року дісталася драмі Жака Одіара «Діпан» (Ерран), що розповідає про долю жінки, чоловіка і дівчинки, які приїхали до Франції з острова Шрі-Ланка  і повинні зображати сім'ю, щоб не втратити статусу біженців.

«Діпан» став дванадцятим французьким фільмом, нагородженим головним призом Каннського кінофестивалю за всю історію кінофоруму. Для Одіара пальмова гілка - третя нагорода Канн: до цього режисер був нагороджений призом за кращий сценарій за картину «Нікому не відомий герой» (1996) і гран-прі журі за фільм «Пророк» (2009). Цього року журі, очолюване братами Коенами, віддало гран-прі дебютній картині угорського режисера Ласло Немеша «Син Саула», сюжет якої розгортається в концтаборі часів Другої світової війни. Фільм Ласло Немеша нагороджений і призом ФІПРЕССІ.

Володарем срібної пальмової гілки за найкращу режисуру став Хоу Сяосянь, знаменитий тайванський режисер, який показав у Каннах історичну драму «Вбивця». Спецприз журі отримала картина «Лобстер» Йоргоса Лантімоса, ролі в якій виконали Колін Фаррелл, Леа Сейду і Рейчел Уайз.

Приз за кращу чоловічу роль отримав Венсан Ліндон, який зіграв у фільмі "Закон ринку". Нагороду за кращу жіночу роль розділили Еммануель Берко (фільм «Мій король») і Руні Мара (картина «Керол»).

Головний приз програми «Особливий погляд» дістався ісландському фільму «Барани». «Золота камера» Канн за кращий повнометражний дебют дісталася колумбійському режисеру Сезару Августо Асеведо за картину «Земля і тінь». 

Почесний приз Каннського кінофестивалю за внесок у кіномистецтво отримав знаменитий французький режисер і сценарист Аньєс Варда: автор «Клео з 5 до 7» і «Без даху, поза законом» стала першою жінкою в історії, відзначеною почесною нагородою Каннського кінофестивалю.

Читайте також: Олег Скрипка віджигав на вечірці Каннського кінофестивалю