Київ
26 травня 2015
На депутатських слуханнях у Київраді Кличка зустріли незадоволені "активісти-піарники"
Востаннє депутатські слухання у Київраді проводились у квітні 2005 року.
news-image

Сьогодні, 26 травня у Київраді розпочалися депутатські слухання, повідомляє кореспондент «Є».

Депутати зібралися, щоб розглянути низку питань, які стосуються життєдіяльності столиці. Зокрема, обговорити Антикорупційну програму Київської міської влади, обґрунтованість та доцільність створення районних рад, виконання функції контролю за дотриманням містобудівного та земельного законодавства. Крім того, заплановано розглянути питання збереження історичної спадщини в м. Києві, історико-архітектурний опорний план столиці та запобігання екологічних катастроф.
На слуханнях були присутні депутати міськради, члени громадських організацій та представники ЗМІ. Крім того, до міськради завітали активісти з плакатами, на яких були написани вимоги до міської влади, зокрема, "припинити будівельне свавілля" та " знести незаконні забудови". Активісти чекали мера та охоче роздавали інтерв'ю журналістам.
Депутатські слухання відкрив міський голова Віталій Кличко.
Звертаючись до присутніх, він звернув увагу на те, що сьогодні вперше за 10 років у Київраді проходять депутатські слухання, на які запрошені депутати, представники громадськості, активісти та представники ЗМІ .

Ми повертаємося до традицій, коли депутати мають безпосередній контакт із громадськістю для того, щоб обговорювати та вирішувати проблеми. Ми запросили експертів, які можуть дати чіткі пояснення стосовно справ, що нас цікавлять. Впевнений, що традиція депутатських слухань буде продовжена, - сказав Кличко.

Також мер звернувся до активістів, які стояли поруч із плакатами.

Хочу вам подякувати за активність. Якщо ви прийшли вирішувати проблеми - я запрошую вас у свій кабінет для обговорення. Якщо хочете піару - можете стояти,- зазначив мер.

Активісти продовжували стояти. А присутні у залі розпочали засідання із першого пункту порядку денного. А саме - з обговорення антикорупційної програми. З Міською програмою запобігання і протидії корупції у місті Києві та конкретними пропозиціями на 2015-2017 роки учасників заходу познайомив безпосередньо мер Києва.

Він зазначив, що реформи неможливі без подолання корупції, країна не зміниться, ящо залишаться хабарництво, побори, обкрадання бюджету.

Найперше, чого боїться корупція: прозорості, чесної конкуренції і єдиних правил для всіх, підзвітності влади на усіх її рівнях і контролю громадськості за ухваленням рішень. Саме ці принципи були взяті в основу пропозицій Антикорупційної ради до міської програми із запобігання і протидії корупції у столиці на 2015-2017 роки, - наголосив Віталій Кличко.

Також мер розповів, що був проведений аудит діяльності міської адміністрації, а на багатьох підприємствах він ще відбувається. Документи про усі порушення і оборудки - спочатку на сотні мільйонів, а потім і на мільярди (по «Київпастрансу») передані в правоохоронні органи і прокуратуру.
Крім того, киівський голова доповів, що вже відчутні перші результати економії через тестове впровадження системи організації електронних закупівель. Зокрема, вдалося закупити техніку для структурних підрозділів адміністрації у півтори рази дешевше, ніж це передбачав кошторис, а також -  медичне обладнання для київської лікарні номер 6 за більш вигідною ціною.
Також Віталій Кличко звернув увагу, що наступного тижня відбудеться презентація програми прозорого он-лайн бюджету, де кожен киянин зможе побачити усі надходження і всі витрати з міського бюджету. Наразі ця програма проходить тестування. 

І це стосуватиметься не лише міської адміністрації, а й районів столиці, мікрорайонів, ЖЕКів, - зауважив міський голова.

Наприкінці доповіді мер знову звернувся до активістів, що продовжували стояти у сесійній залі.

Таки ви прийшли для піару, - підсумував мер.

Після доповіді мера обговорення Антикорупційної програми було продовжено. Зокрема, доповідачі звертали увагу на необхідні кроки, які треба зробити на шляху подолання корупції . Було зазначено, що Київська влада має бути підконтрольна громаді, необхідно модернізувати управління містом та спростити адмінмпроцедури, треба запровадити щомісячне звітування ЖЕКів, а також залучити містян до цільових програм та спільної боротьби з корупцією тощо.
Депутатські слухання сьогодні триватимуть до 17.00 години. Покидаючи сесійну залу, Віталій Кличко сказав журналістам, що все ж домовився з активістами, і вони прийдуть до нього для розмови. Крім того, мер повідомив журналістам, що 16 червня він звітуватиме перед громадськістю за рік своєї діяльності на посаді мера.

Читайте також: «Київ посів третє місто у світі за найкращими краєвидами» - у Київміськраді обговорювали питання історичної спадщини.