Війна
26 травня 2015
Дружина "кіборга" Олега Кузьміних розповіла історію полону чоловіка
Дружина командира «кіборгів» Олега Кузьміних, якого нещодавно звільнили, розповіла про полон чоловіка.
news-image

Про це повідомляє «Є» з посиланням на «Пресу України».

Тетяна Кузьміних розповіла, що провела свого чоловіка до зони бойових дій ще 7 березня 2014 року. Тоді вона, як і всі українці, не розуміла, що на Україну чекає така жахлива війна.

Вже 8 березня Олег Кузьміних зі зброєю в руках був на півдорозі до зони АТО. З того часу комбат 90-го батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади постійно перебував в епіцентрах сутичок із сепаратистами.

На початку зими, а саме 1 грудня 2014 року, підполковник Кузьміних зі своїми людьми прибув до селища Піски. Тут за декілька метрів від ДАПу батальйон проводив евакуацію поранених із аеропорту, забезпечував «кіборгів» боєприпасами, матеріально-технічними засобами, вів штурмові дії. 

Наприкінці січня штурмова група на чолі з Олегом Кузьміних під час виконання бойового завдання поблизу аеропорту Донецька потрапила в засідку і була взята терористами в полон.

Тетяна Кузьміних отримала цю звістку на похоронах бабусі. Після того, як вона повернулася додому, пішли дзвінки.

Мені сказали, що робити, кому дзвонити, хто цим займається. Бо ми не знали нічого, – зазначила жінка.

Саме завдяки телекамерам російських каналів комбата та його підопічних побачив увесь світ. При цьому бойовики знущалися над полоненими, били, проводили паради . 

Ми дивилися. Вперше я подивилася, коли дізналася, що він у полоні. Адже були потрібні докази, бо не віриться, що він у полоні... А друге відео я не бачила, але мені просто дзвонили і говорили, щоб не дивилася, – розповіла Тетяна.

Тоді ж українська сторона розпочала переговори про звільнення «кіборга», який став символом нескореного духу українського військового. Президент України Петро Порошенко взяв питання звільнення «кіборга» під свій контроль. 

За словами радника міністра оборони Василя Будика, зв’язалися з людьми, які працюють в Донецьку, домовилися, що Олег залишиться живий і не буде піддаватися тортурам. Водночас бойовики з метою конспірації по декілька разів на тиждень перевозили офіцера з місця на місце.

Дружина "кіборга" підкреслила, що зараз її чоловік потребує психологічної реабілітації.

Нагадаємо, 22 травня командир 90-го батальйону 81-ї бригади Олег Кузьміних був звільнений з полону бойовиків "ДНР". Президент Порошенко нагородив його орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Читайте також: Звільнений з полону "кіборг" Кузьміних повернувся до Житомира