Резонанс
2 червня 2015
Чехія і Словаччина обурені російським фільмом про "Празьку весну"
Новий російський документальний фільм "Варшавський договір", який виправдовує військове вторгнення у Чехословаччину в серпні 1968 року, показаний в ефірі телеканалу "Росія 1", обурив Чехію і Словаччину.
news-image

Автори фільму, який вийшов в ефір у Росії 23 травня, кажуть, що "метою введення військ до Чехословаччини було запобігти військовому перевороту, який підтримувався Заходом", повідомляє «Є» з посиланням на українську службу ВВС. 

Нагадаємо, у серпні 1968 року в Прагу увійшли танки країн-учасниць Варшавського договору. Під час придушення виступів прихильників ліберальних реформ загинуло понад сто громадян Чехословаччини.

Таке "вільне" трактування історії обурило чехів. Чеський уряд викликав до МЗС російського посла. Як зазначила речник МЗС Чехії Міхаела Лагронова, глава чеського МЗС вважає, що цей фільм "вводить в оману".

Словаччина також висловила офіційний протест у зв'язку з показом документальної стрічки.

У фільмі, заявила влада Словаччини, вторгнення радянських військ представлене як дружній крок з метою захисту країни від потенційної загрози. У МЗС Словаччини наголосили, що наполягають на "повазі до правди", особливо в контексті "великої трагедії для Чехословаччини та її громадян".

Ми впевнені, що російська влада вживе необхідних заходів, аби запобігти спотворенням в цій трагічній главі в історії словацько-російських двосторонніх відносин, - йдеться в заяві на сайті зовнішньополітичного відомства країни.

У скандальному російському фільмі "Варшавський договір" йдеться про те, що військовий блок на чолі з Радянським Союзом був лише оборонною організацією, яка протистояла агресивному НАТО.

Автори документальної стрічки стверджують, що під прикриттям легенди про мирне цивільне повстання з романтичною назвою "Празька весна" ховався збройний переворот, що спирався на підтримку НАТО. 

Читайте також: Росіяни збирають кошти на фільм про Донбас