Резонанс
2 червня 2015
Росія маніпулює теоріями падіння малайзійського Boeing - Der Spiegel
Росія публікує все нові й нові "докази" того, що Boeing "Малайзійських авіаліній" збила Україна.
news-image

Мета такої тактики: "все, що свідчить про причетність сепаратистів або навіть російських військовослужбовців до трагедії, має згинути у вирі всіляких спекуляцій", йдеться в матеріалі оглядача німецького журналу Der Spiegel Беньяміна Біддера.

Так, лише днями агентство розслідувань Bellingcat заявило про те, що представлені російською стороною через чотири дні після падіння рейсу MH17 знімки з супутників, які мали переконати світ у тому, що лайнер могла збити українська система ППО, виявилися фальшивкою і "були підроблені за допомогою програми Adobe Photoshop CS5". Знімки представляв генерал-лейтенант Картаполов: одна з фотографій показувала важкі хмари і лише невеликий фрагмент землі. Тоді, як нагадує видання, знімки наробили багато галасу: відповідним повідомленням англомовного каналу Russia Today в соцмережі Facebook поділилися майже 40 тис. разів і ще 5 тис. разів на Twitter.

Аналогічно йдуть справи і з іншими "димовими гранатами", які Росія підпалювала протягом останніх десяти місяців. "Причому документи, як правило, або відсутні, або взагалі виявлялися підробками", - продовжує Біддер. Ось приклади.

Літак MH17 майже не зруйнований, повідомляли російські ЗМІ. А іспанський авіадиспетчер, який нібито перебував в Україні, підтвердив, що літак збив український винищувач. "Якщо влада в Києві хоче сказати правду: було зафіксовано, що за кілька хвилин до цього два винищувачі підійшли дуже близько до літака", - писав у Twitter якийсь spainbuca. Але пізніше з'ясувалося: акаунт виявився фальшивкою. А в самій українській диспетчерській службі не було жодного іспанця. Далі: російське інформаційне агентство "Інтерфакс" цитувало неназваних інсайдерів, які стверджували, що "MH17 українці збили помилково. Насправді метою був літак президента Володимира Путіна".

Також велику увагу, як розповідає Біддер, регулярно приділялася повідомленнями з німецьких джерел. Російське бульварне видання "Московський комсомолець" повідомило про "сенсаційну новину, яка прийшла звідти, звідки її не чекали, а саме - з німецького Бундестагу". Німеччина, як писав тоді "МК", могла довести, що "MH17 був збитий не "Буком", який належав сепаратистам, а українською батареєю С-125". У доповіді, як підкреслює видання, йшлося про відповідь федерального уряду на запит "лівих". Проте насправді мова йшла тільки про розвідувальні літаках Awacs, які вловили сигнали українських С-125 задовго до пострілу. Пропагандистську статтю, зазначає Біддер, прочитали більш як 630 тис. осіб.

А державний "Перший канал", у свою чергу, хвалився "унікальним знімком", зробленим нібито "західним супутником-шпигуном" і "показав атаку українського бойового літака МіГ на MH17". Але зображення, як підсумовує Der Spiegel, було підроблено вкрай грубо. Так, сам знімок був узятий з Google Maps, а лайнер був скопійований з зображення, яке є в Мережі. І хоча російські блогери розкритикували телевізійне повідомлення, "Перший канал" досі не видалив його зі свого сайту.

 

Переклад InoPressa