Війна
6 червня 2015
Найпоширеніші міфи про блокаду Донбасу
Відомий блогер спростував найпоширеніші міфи про блокаду Донбасу.
news-image

Економічна блокада Донбасу, яку пропонує київська влада, - одна з найбільш сприятливих тем для спекуляцій і політичних маніпуляцій, пише «Є» з посиланням на блог Енрике Менендеса.

Найпоширеніші міфи про економічну блокаду Донбасу.

Міф № 1. Блокада потрібна, інакше ми годуємо терористів і сепаратистів.

Нагадаємо, що на Донбасі живуть наші громадяни, що опинилися в складній ситуації. Варто відділяти істину від брехні. Гуманітарна допомога, яка йде туди від міжнародних організацій та приватних фондів, купується аж ніяк не за гроші держбюджету і наші податки до цього не мають ніякого відношення.

Міф № 2. Які наші співгромадяни? Всі наші вже поїхали!

Решта, понад 3 млн осіб на території самопроголошених республік володіють українськими паспортами. Хтось із них жодного разу не виїжджав, хтось поїхав, але змушений був повернутися. Всі ми розуміємо, як важко виїхати з рідних місць, тим більше, не по своїй волі. 

Міф № 3. Блокада допоможе зробити Україну безпечніше.

Зараз на лінії розмежування в Донецькій області є три пункти перетину. Але трьома шляхами виїзд не обмежується. Щоб проконтролювати всі шляхи, доведеться цілодобово тримати на блокпостах весь склад української армії. При цьому навряд чи ті, хто планує провезти зброю, підуть офіційним шляхом.

Міф № 4. Якщо ми не можемо контролювати частину кордону з РФ, потрібно ставити новий кордон.

У тому, що потрібен контроль, немає сумнівів ні у кого. Зараз складність процедур оформлення особистих пропусків і вантажів явно перебиває позитивний момент контролю. Чи не налагодивши просту і прозору систему для ні в чому не винних жителів, Київ ризикує відштовхнути їх.

Міф № 5. Люди на окупованих територіях одумаються.

Історія подібних конфліктів говорить про те, що заблокованих сторона у своїх проблемах завжди звинувачує зовнішню. Це одна з причин, чому санкції проти Росії лише збільшили рейтинг Путіна. У Донбасі за рік принижень на блокпостах і взаємного нерозуміння реакція також буде прямо протилежною. 

Міф № 6. Блокада звільнить фінанси в Україні. Ми зможемо провести реформи без кабали у вигляді Донбасу.

Найпоширеніше оголошення в донецьких під'їздах: "Допоможу переоформити пенсію без виїзду в Україну". Люди заслужили свої гроші, тому я дивлюся на подібну діяльність прихильно. Крім одного але. Початкова логіка залишити бойовиків без "пенсійних грошей" при всій своїй збоченості все одно не працює. Зате працює корупція по обидві сторони лінії розмежування. 

Міф № 7. Все привезене в Донбас віднімуть бойовики.

Цей міф народився на тлі хвилі мародерства і пограбувань інкасаторських машин минулого літа. Тим часом місцева влада врегулювала ситуацію, оскільки наведення порядку і для них стало умовою виживання. До речі, аж до грудня 2014 в Донецьку працював державний Ощадбанк, припинивши діяльність лише за указом президента.

"Люди, що взяли в руки зброю, мають свої джерела постачання. Вони не будуть голодувати ні за яких умов. Блокада ж ставить під удар в першу чергу звичайних людей.",- підсумував автор.