Київ
10 червня 2015
Розкопки на Поштовій площі продовжаться на початку липня
Концепція проекту музейного комплексу на Поштовій площі наразі узгоджується з фахівцями, а після затвердження буде представлена громадськості для обговорення.
news-image

В інформаційному штабі, створенному на базі Центру археології НАН України, відбулося чергове засідання, на якому обговорювався проект Програми з консервації та музеєфікації археологічної знахідки на Поштовій площі. Про це повідомляє кореспондент «Є».

Відзначалося, що концепція проекту наразі  узгоджується з усіма фахівцями, а після затвердження буде представлена громадськості для обговорення.

Поки ми не готові визначитися, як буде музеєфікована знахідка на Поштовій площі. Може, це буде лише елемент торгово-розважального комплексу, або буде створений археологічний ареал також на території поруч із знахідкою.

При створенні концепції нам слід пам’ятати масштабність археологічної знахідки. Справа в тому, що виявлені артефакти відкривають один із ключових і переломних моментів, коли Київ починає формуватися як економічний та ідеологічний центр, на основі якого сформувався центр влади, що згодом іменувався Київською Руссю, - зазначив директор Центру археології Києва Інституту археології НАН України Михайло Сагайдак.

Фахівці висловили думку, що музейний комплекс має стати своєрідним науковим центром, який буде знайомити киян та гостей столиці  з повсякденним життям середньовічного Києва. Крім того, у створенні експозиції слід використати сучасні музейні технології.

Ми можемо вибрати один з двох напрямків. Перший - представити в експозиції ті артефакти, що були знайдені, та створити на цій основі музей. Є другий варіант - створити музей, в якому, окрім артефактів, є муляжі, просторові макети та інтерактивні технології, за допомогою яких відвідувачі побачать, як виглядало стародавнє місто. Мені здається, другий варіант буде більш цікавим, пізнавальним і, крім того, буде виконувати просвітницьку функцію, - висловив свою думку представник генерального проектувальника Андрій Миргородський.

Слід зазначити, що наразі проводиться робота стосовно присвоєння знахідці на Поштовій площі певної категорії.

Щоб захистити цей об'єкт, нам потрібно дати йому відповідну категорію, яка на сьогоднішній день не визначена. Ми підготували облікову картку, що буде направлена в Мінкультури для розгляду. Там після висновку експертної комісії буде визначено, включати цей об'єкт в категорію пам’яток, наприклад, місцевого або національного значення, або відхилити, - зазначив голова комісії припинення діяльності Управління охорони культурної спадщини Сергій Груздо.

Як відомо, наразі археологічна знахідка законсервована в ґрунті. До моменту консервації у ході археологічних розкопок було досліджено площу приблизно у 400-450 кв.м. Представник інвестора Валерій Олійник у  коментарі для  «Є» запевнив, що  наразі проводяться підготовчі роботи для того, щоб розкопки поновилися на початку липня.

Продовження розкопок ми планували з 15 червня. Але виникла необхідність оформлення додаткових документів. Крім того, зараз допрацьовується проект вентиляційної системи для безпечної роботи археологів. Вже готове додаткове освітлення. Тому через низку цих заходів, початок робіт змінився. Попередньо - на два тижні, - сказав Валерій Олійник.

Слід зазначити, що підготовчі роботи відбуваються за рахунок інвестора.

На засіданні інформаційного штабу було прийнято рішення створити окрему робочу групу з метою розробки концепції з консервації та музеєфікації археологічних артефактів, знайдених на Поштовій площі. До її складу увійдуть провідні археологи, реставратори, архітектори та музейники.

Нагадаємо, розкопки на Поштовій площі почалися у грудні 2014 року. Спочатку археологами були виявлені знахідки, що датувалися 17-19 ст. В кінці лютого на глибині 7-8 метрів, що відповідає приблизно 11-13 ст., було знайдено кілька вінців дерев’яного частоколу, між яким проходила давня вулиця, частини зрубів, а також ряд невеликих побутових речей. У квітні 2015 року через різке потепління дерев’яні об’єкти тимчасово законсервовано ґрунтом.

Читайте також: Вулиця Стародавнього Києва на Поштовій площі стане "родзинкою" Подолу