Світ
18 червня 2015
Хакери Anonymus атакували сайти міністерства юстиції і розвідслужб Канади
За їх заявою, це стало відповіддю на схвалений канадським парламентом новий антитерористичний закон країни.
news-image

Інтернет-сайти міністерства юстиції і розвідувальних служб Канади в середу були заблоковані хакерами міжнародної групи Anonymus. За їх заявою, це стало відповіддю на схвалений канадським парламентом новий антитерористичний закон країни, передає «Єдність».

Хакери, зокрема, атакували сайти Канадської служби безпеки і розвідки (СБР) та Центру безпеки комунікацій, чиї повноваження суттєво розширяться після вступу закону в силу.

Канадський парламент схвалив минулого тижня документ, що отримав назву Bill С-51 ("Закон Сі-51"). Документ викликав гостру полеміку в суспільстві. Тепер для набуття чинності залишився один крок - ухвала від генерал-губернатора Канади Девіда Джонстона.

Даний законопроект був розроблений правлячою Консервативною партією Канади. Документ, зокрема, передбачає суттєве розширення повноважень СБР щодо громадян, підозрюваних або звинувачених в терористичній діяльності. Так, якщо документ пройде останню процедуру затвердження, то спецслужби отримають можливість блокувати фінансування терористичних угруповань через банківські та інші електронні перекази; затримувати громадян, підозрюваних у терористичній діяльності, без санкціонування судів; створювати список осіб, яким заборонений виїзд з країни і відбирати у них паспорти.

СБР також буде наділена повноваженнями з переслідування за межами Канади осіб, викритих у протиправній діяльності, інформатори спецслужби отримають державний захист. Крім того, додатковим захистом будуть забезпечені і співробітники розвідувального відомства, що беруть участь в його операціях. Також законопроект пропонує введення кримінальної відповідальності за пропаганду тероризму, в тому числі в мережі Інтернет.
Протягом  півроку в Канаді неодноразово проходили масові акції протесту, в тому числі в Оттаві, Монреалі, Торонто, Ванкувері та інших містах. На думку противників закону, пропонований документ суттєво обмежить їх права.

Читайте також: 63-річний канадець Гордон Расетте хоче стати найстаршим боксером в історії