Світ
24 червня 2015
Тато, не плач! - малюнок 5-річної польської дівчинки, присвячений батькові-шахтарю, нанесений на стіну будинку в Катовіцах (фото)
Малюнок дівчинки був реакцією на ситуацію, в якій опинився її батько, один із протестуючих в Сілезії шахтарів.
news-image

5-річна дівчинка Зося з польського міста Забже намалювала картинку, про яку говорить вся Польща, повідомляє «Єдність».

Малюнок, на якому зображені засмучені шахтарі, був перенесений в якості графіті на стіну будинку в Катовіце. Малюнок дівчинка зробила в дитячому садку. На ньому - шахта, засмучені шахтарі і напис, зроблений дитячим почерком: «Тато, не плач!»

Такою була реакція Зосі на ситуацію, в якій опинився її батько, один із шахтарів-протестувальників в Сілезії.

На малюнку дідусь, тато і я. Всі чорні тому, що коли люди виходять із шахти, вони чорні. А напис червоний, тому що мені так захотілося. Дідусь і тато працюють на шахті і не хочуть, щоб її закрили, тому плачуть. А посміхаються тому, що я помилилася, - розповіла Зося.

Малюнок дівчинки побачив художник Лукаш Суровець.

Малюнок показала мені одна з моїх знайомих, яка помітила його під час страйку в Забже. Я туди поїхав. Виявилося, що там була зроблена ціла виставка, присвячена роботі шахтарів. Але цей малюнок був унікальним. Сильна ситуація, коли маленька дитина плаче через те, що її батькові загрожує небезпека, - зазначив художник.

Лукаш вирішив перенести те, що намалювала Зося, на стіну одного з будинків у Катовіце в рамках фестивалю графіті, що проходить у місті. Але перед цим він хотів відшукати маленьку художницю. Після довгих пошуків це вдалося, і дівчинка взяла участь у створенні графіті - сама написала на стіні будинку своє ім'я - Зося.