Яресько звернулась до українців
Міністр фінансів України Наталія Яресько звернулася до українців з роз'ясненням ситуації, пов'язаної з боргами країни і домовленостями з МВФ. Звернення Яресько розміщено на офіційному сайті Мінфіну.
news-image

Яресько зазначила, що нинішня політика відомства була розроблена при повній підтримці МВФ та інших міжнародних багатосторонніх організацій, а також підтримці друзів України на міжнародній арені та країн-партнерів Великої сімки, передає «Єдність».

Тягар нинішньої економічної та фінансової ситуації в Україні не має лежати виключно на народові України, який вже заплатив дуже високу ціну за своє європейське майбутнє, - наголосила Яресько.

За її словами, це визнає й програма Механізм Розширеного Фінансування (Extended Fund Facility – EFF), що погоджена  між Україною та МВФ і яка передбачає, що зусилля щодо фінансової стабілізації в нашій країні мають бути поділені між трьома групами:

 (1)   МВФ, що надає Україні ,5 млрд фінансування у рамках програми EFF

(2)   офіційними кредиторами (,2 млрд нового фінансування)

(3)   міжнародними комерційними кредиторами (,3 млрд, що мають бути отримані внаслідок проведення боргової операції).

 

Перші дві групи вже зробили свій внесок в допомогу нашому народові. МВФ надав перший транш в рамках програми фінансування, а також Україна підписала низку угод щодо фінансування зі своїми міжнародними партнерами, у тому числі США, ЄС, Японією та Канадою. Після завершення першого огляду програми МВФ, що, як ми сподіваємося, буде завершена в найближчі тижні, Україна отримає черговий транш фінансування МВФ, - говорить Яресько.

Міністр при цьому зазначила, що власники суверенних комерційних зовнішніх зобов'язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, досі відмовляються "внести свій внесок у відновлення України".

Незважаючи на складність нашої ситуації, вони три місяці відмовилися проводити предметні переговори про умови боргової операції, які б відповідали трьом цільовим показникам, які встановлено програмою МВФ та які необхідно досягнути задля того, аби боргове навантаження на Україну не було надмірним. Замість цього вони запропонували використовувати на погашення зовнішнього боргу наші валютні резерви, з тим, аби уникнути будь-яких фінансових втрат в нинішній ситуації, - говорить міністр.

 Вона запевнила, уряд шукає можливості для інтенсифікації переговорів зі Спеціальним комітетом кредиторів.

Уряд прагне знайти рішення, що буде задовольняти всі сторони, забезпечить вирішення проблеми неприйнятного боргового тягаря та допоможе відновити економічне зростання. Але Уряд розуміє, що кредитори можуть не мати на меті досягти згоди, натомість будуть й далі блокувати вирішення цього питання. В такому випадку Уряд готовий використовувати існуюче законне право для того, щоб припинити сплату міжнародним зовнішнім кредиторам, аби захистити економіку України та зберегти її фінансові ресурси до того часу, коли прийнятну угоду з кредиторами буде досягнуто. Політика українського Уряду має повну підтримку як МВФ, так і країн Великої Сімки, які згодні, що комерційні зовнішні кредитори мають взяти участь в спасінні та відновленні економіки України. Таким чином, мета нашого Уряду – захистити народ України, і ми готові зробити всі кроки, необхідні для захисту інтересів України, - наголосила вона.