Світ
1 липня 2015
Литва відреагувала на заяву Росії: "Законність самої Росії викликає питання"
Високопоставлені особи Литви назвали провокацією рішення російської прокуратури розслідувати законність визнання незалежності Балтійських країн.
news-image

Одразу кілька високопосадовців Литви висловили свою думку з цього приводу, передає «Єдність» з посиланням на литовські ЗМІ.

Наша незалежність була здобута кров'ю жителів Литви. І ніхто не може її забрати. Свою долю вирішуємо тільки ми самі, - заявила президент країни Даля Грибаускайте.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що розслідування російських прокурорів з питання законності визнання Радянським Союзом незалежності Балтійських країн "як мінімум оцінюється як провокація".

По суті це юридичний, моральний і політичний абсурд. На жаль, це не перша дія подібного характеру за останній час. 
Наскільки глибоко загрузнуть у цій абсурдній ситуації, залежатиме від самої Росії, я ж чекаю політичних коментарів російської сторони найближчим часом, - заявив міністр.

Литва не повинна вдаватися в дискусії і звертати велику увагу на розпочате російськими прокурорами розслідування законності незалежності Балтійських країн, заявив перший керівник незалежної Литви Вітаутас Ландсбергіс.

За його словами, таким кроком Москва намагається спровокувати суперечку.

Вони знову намагаються нас спровокувати на якийсь спір. Наші політики, члени сейму могли б звернутися в литовську прокуратури із запитом про законність Росії. Оскільки Росія швидше за все незаконна - вона скинула царя, вбила його з дітьми - так яка ж це держава? - прокоментував скандальну заяву РФ Ландсбергіс.

Нагадаємо, 30 червня стало відомо, що Генеральна прокуратура Росії почала перевірку законності визнання незалежності республік Прибалтики Держрадою СРСР в 1991 році.

Читайте також: У Росії перевірять законність незалежності країн Балтії