Політика
1 липня 2015
Порошенко про зміни до Конституції України: "Децентралізація наближує владу до людини"
Сьогодні Президент України Петро Порошенко презентував проект змін до Конституції України у частині децентралізації.
news-image

Промову перед журналістами Порошенко розпочав відомою цитатою Григорія Сковороди "Всякому городу нрав и права...", яка, на його думку, відповідає процесу децентралізації, повідомляє кореспондент «Єдність».

Президент України визначив кілька причин, заради чого проводиться конституційна реформа в частині децентралізації.

По-перше, наголосив він, децентралізація наближає владу до людини, адже на рівень громад вперше передаються величезний обсяг повноважень і фінансові ресурси.

По-друге, децентралізація є надійним запобіжником авторитаризму і диктатурі, бо розсереджує владу між тисячами суб'єктів, що унеможливлює будь-яку спробу зосередити владу в одних руках.

По-третє,  саме децентралізація влади стане ще однією нашою відмінністю від сусідів по радянському табору і наблизить до європейських політичних систем, підкреслив Петро Порошенко.

Президент також нагадав, що всі політичні партії та об'єднання Україні йшли на вибори з гаслом про децентралізацію влади. Тому він впевнений, що Верховна Рада підтримає цю реформу.

Зараз як Президент розраховую на підтримку цієї реформи всіх політичних сил у Верховній Раді... Це та річ, яка має об'єднати українське суспільство, - наголосив Порошенко.

Нагадаємо основні положення запропонованих змін до Конституції, про які сказав Президент:

- Левову частку повноважень буде делеговано на рівень громад, які стануть первинною, базовою, головною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією.

- Інститут голів державних адміністрацій, які зараз призначаються з Києва, буде відмінено. Оперативне управління областями і районами перейде обласним та районним виконавчим комітетам, які формуються місцевими радами.

- В районах та областях запроваджується інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування. Префекти будуть призначатися і звільнятися так само, як зараз голови держадміністрацій - указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Керувати вони не будуть, а будуть лише здійснювати контрольно-наглядові функції. Префект має право припиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президенту, Конституційному суду і Верховній Раді надано право спільними зусиллями притягати до відповідальності ті ради, які ухвалять сепаратистські рішення, створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України.

Також Петро Порошенко пообіцяв вже сьогодні 1 липня ці зміни до Конституції оформити як проект відповідного закону і відправити на розгляд до Верховної Ради.

Читайте також: Українці побачать зміни до Конституції наступного тижня