Світ
7 липня 2015
Місце народження Чингісхана включено до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Гора Бурхан-Халдун, назва якої перекладається з монгольської мови як "Священна верба", здавна вважається святинею і займає центральне місце в міфологічних уявленнях кочового народу.
news-image

Гірський масив Бурхан-Халдун на північному сході Монголії, в околицях якого за переказами народився і був похований великий завойовник Чингісхан (бл. 1155-1227), включено до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, передає «Єдність» із посиланням на ТАРС.

Як повідомило національне інформаційне агентство Монцаме, на підтримку цього рішення виступили представники переважної більшості країн-учасниць Комітету Всесвітньої спадщини.

Гора Бурхан-Халдун, назва якої перекладається з монгольської мови як "Священна верба", здавна вважається святинею і займає центральне місце в міфологічних уявленнях цього кочового народу. Поклоніння "священній горі" Бурхан-Халдун в наші дні пов'язане з культом природи, що практикується монголами.

Вважається, що в таких місцях найбільш продуктивні медитація для "просвітлення і отримання енергії духів", а також навчання шаманів-початківців.

Вражають і розміри гори - її центральна вершина сягає близько 2,5 тис. метрів.

Однак на прийняття рішення Комітетом Всесвітньої спадщини, сесія якого проходить в Бонні, вплинули не ці якості Бурхан-Халдуна, а її зв'язок з ім'ям Чингісхана.
Згідно найстарішому монгольського літературному і історіографічному пам'ятнику XIII століття "Таємне сказання", гірський масив тісно пов'язаний з сім'єю творця Монгольської імперії - саме там розташовувалося родове кочовище предків Великого хана, десь в тих краях народився і сам легендарний полководець.

Ці ж гори стали останнім притулком завойовника і його молодшого сина Толуя, який деякий час правив імперією батька. Багато десятиліть могила Чингісхана охоронялася особливим загоном, що складався з тисячі вершників, проте з часом відомості про її точне місцезнаходження стерлися з пам'яті і в наші дні вона вважається зниклою.

Читайте також: Монголія готова побудувати залізницю в Європу в обхід Росії