Україна
7 липня 2015
Українська поліція, перші враження
Створення патрульної служби із самого початку стало одним із найамбітніших проектів нової влади.
news-image

Прогнозовано, що суспільство не залишилось осторонь ідеї замінити міліціонерів та даїшників радянського зразку на справжніх патрульних поліцейських. Втім, перша реакція на людей у знайомій по голлівудським блокбастерам уніформі була доволі суперечливою.

Кияни буквально завалили соцмережі радісними селфі із поліцейськими, які 4го липня вийшли на чергування у столиці. За свій перший робочий день київські копи встигли затримати п'яних порушників зі зброєю, зареєструвати 15 ДТП та наробити кілька тисяч фото з киянами. А поки «копо-селфі» ширилось просторами українського Інтернету, користувачі соцмереж ділилися своїми думками щодо нової поліції. Хтось захоплювався першими затриманнями вітчизняних поліцейських, хтось розповідав про конфлікти між старими «мєнтами» та новими «копами», а хтось зазначав що силовики столиці отримали «людське обличчя». Лунали навіть пропозиції встановити знижки на пончики для поліцейських, щоб усе було наче в фільмах. Утім, були й такі, хто висловлював відверте занепокоєння кваліфікованістю ще не необстріляних поліцейських.

Не обійшлося і без конфузів. На частині переданих Україні Японією поліцейських автомобілях Toyota Prius виявились невідповідні вітчизняним стандартам блакитні мигалки, а не червоно-блакитні як це прийнято в Україні. Втім, як повідомила на брифінгу 7 липня заступник глави МВС Ека Згуладзе її відомство звернулося до уряду Японії з проханням замінити ці автомобілі.

Втім окрім організаційних проблем а також побоювання, що вчорашні продавці та менеджери не впораються із польовою роботою, стурбованість викликає той факт, що законодавчі і фінансові питання функціонування патрульної служби до цих пір не були повністю вирішені. Втім, глава МВС Арсен Аваков неодноразово заявляв, що патрульна служба працюватиме у навіть у тому разі, якщо Верховна Рада вчасно не проголосує за необхідний закон. Зокрема Арсен Аваков заявив у одному зі своїх коментарів: «якщо Верховна Рада не прийме в четвер в цілому закони, які реформують систему внутрішніх справ, патрульні поліцейські, все одно вийдуть на вулиці». Тож, судячи із заяв головного силовика України, створення української поліції стало невідворотнім процесом.

Після публічного розгону, який днями вчинив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Миколаєві, стало зрозуміло, що одним Києвом поліцейська реформа не обмежиться. Нагадаємо, після того як побори місцевих даїшників були зняті на камеру міністр особисто звільнив весь особовий склад миколаївського ДАЇ, доручивши їх роботу бійцям спецпідрозділів «Миротворець» і «Миколаїв». За словами Арсена Авакова, після того як нові патрульні вийдуть на вулиці Києва, патрульна поліція має з’явитись на вулицях Одеси, Харкова та Львова, Луцька і Миколаїва.

В одному зі своїх публічних виступів з цього приводу міністр заявив таке: «на розгляд Верховної Ради будуть внесені 5 законопроектів про реформу органів внутрішніх справ. До них вже внесено 1500 поправок. Після прийняття законопроектів Верховною Радою ще близько двох місяців триватиме перехідний період. Багато депутатів не підтримують процес реформування. Нам слід іти крок за кроком, потрібно тримати баланс і дотримуватися якості». Також міністр зазначив, що до нового року у МВС планують підготувати шість тисяч нових патрульних, в той час. як в масштабах держави їх потрібно близько 170 тисяч. 

Автор Євген Ігнатенко