Політика
7 липня 2015
Реструктуризація валютних кредитів– дурний закон чи спроба розвалити українську економіку?
2 липня Верховна рада 8-го скликання прийняла чи не найбільш скандальний законопроект за увесь час свого існування.
news-image

Сумнозвісний документ № 1558-1 про «реструктуризацію валютних кредитів» викликав палкі дискусії у вітчизняному суспільстві, передає «Єдність».

Невідомо чи то труна, яку принесли під Раду розлючені протистувальники так подіяла на нардепів, чи той факт, що юрба кредиторів перекрила вихід із Парламенту, але 229 народних обранців одностайно проголосувало за перерахування виданих банками кредитів. Радощам мітингарів, які вже багато років жалілися на кредити, здавалося не було меж, однак чимало експертів забило на сполох, що якщо цей закон вступить у силу то за чужі помилки можуть розплачуватися уся, навіть ті хто до взятих кредитів ніякого відношення не мав.

На думку одного із чи не головних прихильників «фінансового закону», одіозного депутата Володимира Парасюка, прийнятий закон покликаний нарешті відновити «кредитну» справедливість. В своєму блозі політик заявив таке: «Тепер люди зможуть виплатити свої валютні кредити по тому курсу, в якому ці кредити були взяті, а не по теперішньому, який через недолуге керівництво НБУ став в рази вищим. І брехня, що цей закон спричинить додаткове навантаження на банківську систему України. І те, що цей закон вдарить по всіх українцях – це також брехня. Валютні кредити – це відповідальність комерційних банків і навантаження впаде лише на них. І нема чого їх жаліти». Щоправда згодом, вислухавши різку критику в Інтернеті, колишній сотник майдану все-таки змінив свою позицію, заявивши, що «проголосував не розібравшись».

Втім, на відміну від більшості депутатів парламенту в наслідках такого закону швидко розібралися співробітники НБУ. В Нацбанку підрахували, що якщо згідно даного закону, виплата кредитів буде здійснюватися за старим курсом, втрати банківського сектора досягнуть близько 100 мільярдів гривень.

У своїй критиці від банкірів не відстає і міністр економіки України Наталья Яресько. На своїй сторінці у соцмережі вона назвала прийнятий законопроект – «популізмом, який не має нічого спільного зі справедливістю». Зокрема Наталья Яресько заявила таке: «Потенційні втрати цілої банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд гривень, - це більше, ніж буде витрачено на оборону та правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти платитимуть всі громадяни, в формі погіршення стану нашої банківської системи, нових банкрутств банків, втрат депозитів громадянами, що ні в чому не винні».

Із подібною позицією погодився і голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. В ексклюзивному коментарі «Єдності» експерт заявив, що скандальний закон № 1558-1може мати тяжкі наслідки для всієї української економіки. Зокрема він заявив:  «Треба дивитися на картинку в цілому а не крізь призму популізму. Якщо все навантаження перекладуть на банки, може статися так, що вони будуть нездатні виконувати свої зобов’язання. Така ситуація спричинить ланцюгову реакцію кризи банківської системи України, яка швидше за все приведе до обвалу національної валюти».

Крім того Володимир Фесенко переконаний, що сама процедура голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів, згідно з яким банки мають перерахувати видані кредити не витримує жодної критики.

«Цей закон був прийнятий під тиском протестів під радою, популізму політиків, та ще й поспіхом. За закон проголосували без погодження з урядом, та не провівши ретельну фінансову експертизу, а так вагомі документи ухвалювати не можна! За стилем це хаотичний популізм і з нормальною політикою він не має нічого спільного. Найгірше те, що це ще й прояв певної несправедливості, коли проблеми однієї групи люд перекладають на всіх», – додав експерт.

Тиском на себе та поспіхом при ухваленні рішення виправдовувались і розгублені нардепи, частина з яких навіть заявила, що навіть пообіцяли відкликати свої голоси щодо «фінансового закону». Втім подібні заяви лише викликали подив у першого заступника голови регламентного комітету Павла Пинзеника. Коментуючи депутатів, які передумали парламентар заявив, що згідно закону не існує процедури відкликання голосів, тож з точки зору регламенту такий крок не дасть абсолютно нічого.

На наступний день, після скандального голосування на спричинений в суспільстві резонанс відреагував і президент. У своєму відеозвернені Петро Порошенко назвав протестувальників під радою – тітушками, а новий закон – безвідповідальним, і таким, що підриває економіку України.

«Спроба протягнути закони, які ведуть країну до фінансового колапсу, на жаль, знайшла своє підтвердження і реалізацію. За допомогоюпроплачених 250 тітушек, які заблокували вихід і вхід до парламенту, та бездіяльності силових органів. Я не дозволю, щоб таке відбувалося в Україні!», – заявив Петро Порошенко.

Втім, на думку Володимира Фесенко навіть якщо по скандальному законопроекту «дадуть задній хід», від нього все одно буде вкрай важко відмовитися.

«Думаю, надалі можливі два варіанта розвитку подій. Перший це – переголосування. Це не надто поширений крок, але прецеденти вже були. Ну і другий варіант – технічне вето президента. Втім, навіть якщо це відбудеться то навряд про цей закон забудуть, скоріше повернуть на доопрацювання і внесуть певні корективи. У будь якому випадку це все швидко не вирішиться», – додав Володимир Фесенко.

Автор Євген Ігнатенко