Політика
13 липня 2015
Ляшко вимагає від Клімкіна звільнити почесного консула України в Анталії за футболку з Путіним
Відповідну заяву нардеп оприлюднив на Фейсбуці.
news-image

Лідер Радикальної партії, нардеп Олег Ляшко звернувся до Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна із вимогою щодо звільнення почесного консула України в Анталії Левента Айдина, пише «Єдність». Про це нардеп повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

Згідно інформації, поширеної в українських ЗМІ, почесний консул України в Анталії (Туреччина) Левент Айдин 7 липня 2015 року взяв участь у публічному заході (презентації футбольного гравця команди «Антальяспор») у футболці із зображенням В. Путіна, президента Російської Федерації .

Зазначений факт викликав глибоке обурення українських громадян та спричинив негативний резонанс у суспільстві.

 

Згідно п. 2 «Положення про нештатних (почесних) консулів України»,... почесними консулами можуть бути іноземні громадяни, які «мають необхідні особисті якості, бездоганну репутацію».

А відповідно до п. 3 Положення однією з основних функцій почесних консулів є «захист у державі перебування інтересів України … у межах, що допускаються міжнародним правом».

Очевидно, що поведінка громадянина Туреччини Левента Айдина грубо суперечить зазначеним вимогам до почесних консулів України, - написав нардеп.

Оскільки призначення почесних консулів у тих чи інших державах є виключною компетенцією Міністерства закордонних справ України, а їх призначення та звільнення здійснює міністр закордонних справ, Олег Ляшко вимагає від Павла Клімкіна звільнити Айдина.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка у Верховній Раді України звертається до Вас з вимогою невідкладно прийняти рішення про звільнення почесного консула України в Анталії Левента Айдина та повідомити Турецьку Республіку про припинення виконання ним відповідних функцій, - зазначив Олег Ляшко.
Читайте також: Почесного консула України помітили в футболці з Путіним