Події
13 липня 2015
Експерт: Конфлікт в Мукачевому це – конфлікт Правого сектору із державою
11-го липня, неначе грім посеред ясного неба Україною прокотилася новина про стрілянину між бійцями «Правого сектору» та міліцією у Мукачевому.
news-image

Через збройне зіткнення у містечку, що знаходиться у 40 км від кордонів з Угорщиною та Словаччиною постраждали 14 осіб: шість співробітників міліції, п'ять представників «Правого сектора» і троє місцевих мешканців, яким просто не пощастило опинитися на вулиці у той день.

Нагадаємо, «мукачевській» стрілянині з міліцією передував конфлікт того ж таки «Правого сектору» із депутатом Верховної Ради Михайлом Ланьо. За словами колишнього регіонала, озброєні люди, із боєм зайняли територію комплексу «Антарес», прориваючись через охорону нардепа. За даними міліції, особи які представилися «Правим сектором» мали при собі серйозний арсенал із зони АТО. Зокрема, в них були гранатомети РПГ-7, автомати Калашникова, кулемети ДШК. Після того як на місце конфлікту прибула міліція, на місці сутички почалась кривава стрілянина.

Одним із перших до преси вийшов спікер 13-го запасного батальйону «Правого сектора» Олексій Бик. На спеціально скликаній прес-конференції чоловік заявив, що під час суботньої перестрілки загинули двоє бійців "Правого сектора" і ще 4 отримали поранення.

"Після запеклого бою двоє бійців в тяжкому стані. Забравши вбитих і поранених, підрозділ з боєм вирвався з оточення бандитів і відійшов в гори», - заявив він.

Про інших загиблих у сутичці наразі невідомо, однак  інтернетом активно ширитися відео того, як бійці Правого сектору в Мукачевому, із автоматами кладуть чиєсь бездиханне тіло в багажник.

У «Правому секторі» заявляють, що не відкривали вогонь першими, натомість у міліції переконанні у зворотному.  Зокрема начальник департаменту зі зв'язків з громадськістю МВС Артем Шевченко повідомив на своїй сторінці в Facebook таке:  

"За даними МВС під час конфлікту в Мукачевому першими зброю на ураження застосували саме ті бійці Правого сектора, які зафіксовані на відео: вони застрелили цивільну особу, чиє тіло потім вантажили в свій автомобіль. Тільки після цього зведений загін міліції прибув за викликом на місце події. У його складі були правоохоронці, які мали досвід бойових дій під час проведення АТО на Донбасі, зокрема міліціонери, які брали участь в обороні Дебальцевого і виходу з міста взимку 2015 року."

Президент Петро Порошенко зажадав від правоохоронців «роззброїти і затримати всіх злочинців, причетних до стрілянини в Мукачево», у відповідь на що «Правий сектор» розпочав безстрокові акції протесту. Представники військово-політичної сили  розбили пікети під стінами Дніпропетровської міліції, а також у Одесі, Черкасах й Сумах та встановили блокпост на Житомирській трасі під Києвом й на низці трас до Мукачева. Крім того, ввечері 12 липня, командир п'ятого окремого батальйону «Правого сектора» із позивним «Чорний» повідомив, що «Правий сектор» за наказом Дмитра Яроша покинув свої позиції в зоні АТО, проте в Генштабі запевняють, що всі підрозділи й досі перебувають на своїх позиціях.

Наразі, ситуація у Мукачеві залишається складною, а міліція та СБУ ведуть перемовини із оточеними бійцями «Правого сектору» щодо їх здачі та об’єктивного розслідування. Між тим, сам факт стрілянини в чи не найбільш віддаленій місцевості від зони АТО, викликав широкі дискусії в українському суспільстві.

В ексклюзивному коментарі «Єдність» голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко висловив свою думку, щодо цього конфлікту.

«Перше, що необхідно усвідомити, це те, що конфлікт в Мукачеві це – конфлікт Правого сектору із державою. Те, що почалось як кримінальна розбірка у стилі 90х, де дві сторони не поділили між собою контроль над контрабандою, переросло у озброєне протистояння із державою. Не із Ланьо, чи якимось іншим депутатом а саме із українським суспільством. І тут варто розуміти, щоякщо Правий сектор, фактично починає війну проти держави, в умовах коли ведеться війна із Росією, він автоматично стає посібником сепаратистів», – заявив експерт.

Крім того Володимир Фесенко прокоментував чутки щодо можливої співпраці «Правого сектору» із Росією, які почали ширитися після «мукачевської» стрілянини.

«Я не можу сказати, що Правий сектор працює на Росію, але той факт, що середині нього є агенти ФСБ не викликає ніяких сумнівів. З іншого боку ми бачимо багато дурі у керівників цієї організації, які абсолютно не усвідомлюють наслідків своїх дій. Нам варто розуміти, що якщо люди беруть зброю з АТО і відкривають вогонь на мирній території, то це вже не патріоти, це пряма загроза суспільству. І тут потрібна жорстка, але обережна реакція силовиків. Щоб не утворити окрім проросійського, ще й анархічне підпілля, «Правий сектор» неможна різко вилучати із політичного поля. У той же час потрібна жорстка заборона бойових формувань і загальна заборона зброї, щоб подібне не більше повторилося. А сам Дмитро Ярош, якщо йому звісно дорога репутація «Правого сектору» повинен боротися із бандитизмом в середині своєї організації», – додав експерт.

Автор Євген Ігнатенко.