Політика
14 липня 2015
Чиновники КМДА виписували собі "нескромні багатотисячні премії"
Депутат Київради оприлюднив інформацію про преміальні гроші київських чиновників.
news-image

Столичні чиновники виписували собі премії по 38 тисяч гривень. Про це заявив сьогодні на прес - конференції депутат Київради, заступник голови бюджетної комісії Київради Олександр Вовченко, передає кореспондент  «Єдність».

За словами депутата, на порталі КМДА можна побачити доволі невеликі зарплати київських чиновників, що  дорівнюють 2-3 тисячам гривень. Але, на відміну від зарплат та надбавок, премії чиновників не лімітовані і можуть у декілька разів перевищувати посадовий оклад. 

Зокрема, згідно дослідженню Олександра Вовченка, абсолютним лідером щодо обсягів отриманих  премій є Департамент фінансів (директор - Володимир Репік).

Максимальна премія, яку виписав очільник департаменту - 38,7 тис грн за серпень 2014 року. Трохи менше отримали його заступники - від 11 до 30,7 тис грн кожен, - доповів Олександр Вовченко.

Депутат нагадав, що саме у серпні 2014 року відбувалося загострення конфлікту на Донбасі. Крім того, у той час Київрада вносила зміни до бюджету задля його збалансування: скорочувалися витрати на освітні програми, видатки на фізкультуру, спорт, роботу з молоддю тощо.

І керівник департаменту, що відповідає за раціональне витрачання коштів, розповідав депутатам, наскільки в столиці все погано, як потрібно економити на вчителях та медиках, а сам отримував майже 40 тис грн премії! - зазначає Олександр Вовченко.

За словами депутата, загалом, за 11 місяців директор Департаменту фінансів та його чотири заступники отримали премій більш ніж на півмільйона гривень.

Згідно документам, що є у розпорядженні Олександра Вовченка, другим у рейтингу надвеликих премій йде Департамент комунальної власності, де директор отримав премію у розмірі 22,5 тис гривень, а премії його заступників сягали 17, 19 та 23 тис грн на місяць.

«Бронзу» за обсягами премій отримав Департамент економіки та інвестицій (розмір премій директора та заступників – від 9 до 19 тис грн).

Також у списку Департаментів, керівники яких отримували премії у розмірі 10 тисяч та вище – Департамент містобудування та архітектури, Департамент земельних ресурсів та Департамент житлово-комунальної інфраструктури.

Найскромнішим виявився Департамент культури, де отримували найменші премії – від 290 до 2 тис грн. Крім того, за словами Олександра Вовченка, ці гроші є доплатами за науковий ступінь. Депутат звернув увагу на те, що такі надмірно високі премії отримували лише керівники та заступники департаментів КМДА, а не звичайні спеціалісти. Також немає у списку "любителів" великих премій мера Кличка та його заступників.

Я не проти високих зарплат чиновників, бо якісну роботу потрібно мотивувати. Але, як видно з нашого дослідження, найбільші премії отримували в департаментах, що були "героями" корупційних скандалів, - зазначив Олександр Вовченко.

Щоб довести своє дослідження до логічного кінця, депутат зареєстрував проект рішення Київради, який зобов’яже чиновників КМДА, райдержадміністрацій та керівників комунальних підприємств не лише оприлюднювати свої декларації, а й передавати їх на перевірку до фіскальної служби.