Київ
14 липня 2015
Проект «Київська вітальня» переміг у конкурсі на найкращу концепцію організації громадського простору на Контрактовій площі (фото)
У Києві презентували проект-переможець конкурсу на найкращу концепцію організації громадського простору на Контрактовій площі.
news-image

Сьогодні в Департаменті містобудування та архітектури відбулася презентація проекту-переможця конкурсу на визначення найкращої концепції організації громадського простору на Контрактовій площі, передає «Єдність» із посиланням на прес-службу КМДА.

У конкурсі,  що відбувався у травні цього року, брали участь 14 проектів. Переможцем став проект «Київська вітальня», підготований групою авторів із «Buro-o».

Як пояснили автори, проект має назву «Київська вітальня», тому що Контрактова площа може стати місцем туристичного та культурного тяжіння не тільки для Подолу, але й для Києва загалом. На жаль, сьогодні до цього ще далеко. Наразі площа – це суцільний асфальт, припарковані авто і невпорядкована торгівля.

Ми пропонуємо залишити все найкраще, що тут є, посилити туристичну привабливість місцевості та додати те, чого бракує, – зазначив архітектор Володимир Зотов.

Проект «Київська вітальня» дозволить поетапно створити новий європейський простір на Контрактовій площі для людей будь-якого віку та з будь-якими інтересами.

Архітектори пропонують реконструювати вул. П.Сагайдачного та створити бульвар на тій частині, що прилягає до Контрактової площі. На цій вулиці та навколо пам’ятника Григорію Сковороді планують висадити дерева, щоб відновити Контрактовий сад. Також облаштують транспортний хаб, буде заборонений транспортний рух на площі перед Подільською РДА і НаУКМА та оновлений Подільський Пасаж.

Біля транспортного хабу тимчасові споруди замінять на кав’ярні. У «зрізаному» пагорбі біля пам’ятника П. Сагайдачному відкриється підземний археологічний музей. Зробити площу більш привабливою допоможе застосування різних сценаріїв освітлення, нове мощення та вуличні меблі.

Як зазначила координатор конкурсу Анна Бондар, реконструкція Контрактової площі може розпочатися навесні 2016 року.

Взимку тут можуть бути проведені роботи з благоустрою та розчищення площі. За умови наявного фінансування, розпочати реконструкцію можна вже навесні 2016 року. Відповідні пропозиції до програми соціально-економічного розвитку на наступний рік подасть Департамент містобудування восени, – сказала вона.

За словами Анни Бондар, наразі Департамент розглядає можливість узгодження орієнтовного плану-графіка робіт. Також варто зазначити, що ідеї, які пропонуються в проекті, доопрацюють за результатами громадських обговорень, що відбудуться впродовж липня на різних майданчиках.

Читайте також: Чиновники КМДА виписували собі "нескромні багатотисячні премії"