Політика
22 липня 2015
Киргизстан виходить з договору про співпрацю з США
Вручення премії Держдепартаменту за правозахисну діяльність обернулось дипломатичним скандалом.
news-image

Киргизстан анулював договір про співпрацю зі Сполученими Штатами через дипломатичний скандал, викликаний присудженням премії Держдепартаменту в галузі прав людини киргизькому дисиденту, що  знаходиться у в'язниці, передає «Єдність» із посиланням на Голос Америки.

Прем'єр-міністр Киргизстану Темір Сарієв віддав розпорядження вийти з двостороннього договору з США 1993 року. Очікується, що договір втратить чинність 20 серпня.

Раніше МЗС Киргизстану виступило з протестом проти нагородження Держдепартаментом Азімжона Аскарова - журналіста та активіста, засудженого до довічного ув'язнення за звинувачення у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Міжнародні та національні правозахисні організації вимагають його звільнення.

Відповідно до договору 1993 року, американська допомога надходила в Киргизстан і виводилася з країни без податків, митних зборів чи інших платежів. Крім того, цивільні та військові американські фахівці, що працюють в Киргизстані за програмами допомоги, користувалися привілеями, майже рівними дипломатичному статусу.

Сполучені Штати попередили, що якщо Киргизстан вийде з угоди, то це підірве широкий спектр програм американської допомоги, зокрема - у сфері безпеки, гуманітарних питань та демократії.

Читайте також: Парад Перемоги в Киргизії перенесли на 7 травня - президент поїде до Путіна