Світ
22 липня 2015
У Великобританії знайдено один з найстаріших фрагментів Корану
Протягом майже століття рукопис зберігався в бібліотеці Університету Бірмінгема разом із книгами та документами з Близького Сходу.
news-image

У Великобританії знайдено фрагмент Корану, який може виявитися найстарішим у світі. Про це  повідомила британська телерадіомовна корпорація BBC, передає «Єдність».

Співробітники Університету Бірмінгема з'ясували, що сторінки священної книги для мусульман, які зберігаються у них в бібліотеці, були створені близько 1370 років тому.

Це означає, що теоретично автор цього манускрипту міг зустрічатися з пророком Мухаммедом або слухати його проповіді.
Протягом майже століття рукопис зберігався в бібліотеці навчального закладу разом з книгами та документами з Близького Сходу, і ніхто не звертав на нього особливої ​​уваги.

Пізніше текст, написаний на овечій чи козячій шкурі, привернув увагу одного з дослідників, який домігся того, щоб сторінки піддали радіовуглецевому аналізу. Результати досліджень показали з імовірністю до 95%, що цей фрагмент священної для мусульман книги був створений між 568 і 645 роками.

Як прийнято вважати, пророк Мухаммед отримував одкровення, які лягли в основу Корану, основоположного тексту Ісламу, між 610 і 632 роком, який став роком його смерті, - наводить BBC слова професора університету з питань християнства та ісламу Девіда Томаса.
Насправді, людина, яка написала це, могла знати пророка Мухаммеда, бачити його особисто, слухати його проповіді, - не виключає Томас.

Він пояснив, що фрагменти Корану записувалися на абсолютно різних підручних матеріалах - каменях, пергаменті, лопатках верблюда і пальмових листках і були зведені разом в одній книзі приблизно в 650 році.

Враховуючи, що в світі, як в музеях, так і в приватних колекціях, можуть перебувати різні фрагменти священного писання, британські вчені не можуть однозначно сказати, що їх манускрипт - найстаріший на планеті. Втім, це не зменшує значущості зробленого відкриття.

З'ясувати, що у нас знаходиться один з найстаріших фрагментів Корану в світі, - це просто фантастика, - не приховує емоцій директор університету за спеціальними колекціям Сьюзен Уоррал.

Вона визнає, що вчені не могли "і в найсміливіших мріях" припустити, що ці сторінки виявляться такими старими.

Сторінки рукопису разом з тисячами інших стародавніх документів з Близького Сходу в 1920-і роки передав університету історик, уродженець Іраку Альфонс Мінгана.