Київ
24 липня 2015
25 років тому в столиці біля будівлі Київради вперше замайорів синьо-жовтий прапор
На щоглі біля Київради український національний прапор підняли за 13 місяців до проголошення незалежності України.
news-image

Сьогодні, 24 липня, на Хрещатику біля будівлі Київради відбулося урочисте зібрання, присвячене 25-ій річниці підняття українського національного прапора над Київрадою, передає кореспондент «Єдність».

24 липня 1990 року о 19:00 поруч з державним прапором УРСР на щоглі біля Київради був піднятий синьо-жовтий  прапор.  Перед тим він був освячений у Софійському соборі та почесною ходою принесений на місце події. В той вечір на заході було присутньо щонайменше 200 тисяч людей.

Ця подія сталася за 13 місяців до проголошення незалежності України. Рішення про підняття українського національного  прапору було ухвалено депутатами Київради 21-го скликання.

 

Ми не завжди цінуємо ті речі, які в нас є. Сьогодні нікого не дивує наявність синьо-жовтого прапора на наших будинках, вулицях, автівках. А 25 років тому, коли цей прапор завдяки радянській пропаганді вважався злом, це був великий вчинок, який здійснили наші колеги.

І я дуже дякую тим депутатам, завдяки яким 25 років тому у Києві замайорів український прапор. І зараз для кожного з нас є дуже важливим, що у нас є наш синьо-жовтий прапор - символ, який допомагає нам вірити у майбутнє, у те, що попереду - найкращі часи для України, - звернувся до присутніх заступник міського голови — секретар Київради Олексій Резніков.

Втім, як зазначив Олександр Мосіюк, який 25 років тому був виконувачем обов’язків голови Київської міської ради  та персонально піднімав прапор, ця подія відбулася не тільки завдяки мужності депутатів, а також - завдяки патріотично налаштованим киянам.

Практично весь свідомий Київ прийшов тоді до Київради. Як свідчили історики, така кількість людей на Хрещатику була вперше з часів Центральної Ради.

Величність цієї події полягає ще й у тому, що український прапор над Києвом з'явився за 13 місяців до проголошення незалежності України. Важливим є також те, що всі ці 13 місяців, попри всі спроби та бажання, ніхто не зміг цей прапор зняти, бо кияни зробили це місце «лобним»: вони покладали тут квіти, сюди приходили молодята, це стало своєрідним місцем поклоніння.

І коли прапор з'явився у столиці, то стало зрозуміло, що незалежній Україні - бути! Таким чином, він знаменував народження на карті Європи нової, демократичної країни, - сказав Олександр Мосіюк.

З того часу 24 липня в Києві відзначають День українського національного прапора.

Наразі прапор, який 25 років тому став провісником незалежності України,  зберігається в Національному музеї історії України.

Читайте також: У Києві буде створено "Музей історії радянської окупації"