Дефолт України буде у серпні, – експерт
24 липня стало відомо, що Міністерство фінансів України таки погасило 120 мільйонний борг за євробондами, перед кредиторами.
news-image

Втім, незважаючи на це імовірність дефолту в кращому випадку відстрочена але не уникнута, адже причини для поліпшення економічної ситуації наразі відсутні.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько заспокоювала українців, заявляючи що технічний дефолт не впливатиме на курс гривні. 

«Це ніяк не зачепить нашу банківську систему. Воно ніяк не впливає на депозити наших громадян, і на грошову одиницю гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити», - заявила глава Мінфіну підчас одного зі своїх інтерв’ю.

Утім, із такими словами не погоджується ціла низка вітчизняних фінансових експертів. Зокрема, доктор економічних наук Володимир Лановий в ексклюзивному коментарі «Єдності» заявив, що оголошення технічного дефолту «поставить хрест на реальній економіці України». Схожої думки дотримується і виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Експерт переконаний, оголошення технічного дефолту України стало питанням часу. Зокрема він заявив таке: 

«Немає нічого дивного, що транш за цей місяць ми заплатили. Думаю, липень-серпень український уряд також проплатить, адже це порівняно невеликі суми. Утім вже у вересні Україна зобов’язана заплатити значну суму, яка нам просто не по кишені. Тому, думаю із кредиторами буде укладений відповідний договір, після чого ми одразу отримаємо технічний дефолт».

Крім того Олег Устенко розповів «Єдності», що у випадку оголошення технічного дефолту неминуче посилиться тиск на позиції гривні. 

«Що стосується курсу гривні, то тут я не згоден із головою Мінфіну. Після технічного дефолту українські позичальники викликають попит на валюту, але ринки зовнішнього займу капіталу будуть закриті. Крім того Україна буде змушена урізати розхідну частину бюджету і збільшувати дохідну, вибратися із кризи. Все це негативно відобразиться на курсі гривні», – зазначив експерт.